Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtvivlad, frustrerad och förbannad av vindkraften

Vi i byarna som satsat både pengar och möda för att få ett bra boende i denna fina livsmiljö vet att det är helt bortkastat om det blir bygglov för de 40 vindsnurrorna

Många är rubrikerna och insändarna om vindkraft i medierna dessa dagar. Många förtvivlade, frustrerade och förbannade människor gör sig hörda.

På samma sätt känner många av oss i byarna Imnäs, Imfors, Forsnäs och Sundmo efter tillkännagivandet på Allehanda.se den 11 januari att det lilla fåmansföretaget Nordanvind, som ägs av Hans-Erik Flodin i Älandsbro, söker tillstånd att bygga 40 vindsnurror i Ranasjöprojektet.

Många som läser dessa nyhetsartiklar om planerade vindkraftsutbyggnader reagerar inte om de inte själva eller någon de känner är berörda. Jag vill därför berätta lite om hur det kan se ut för oss drabbade.

Våra byar ligger mycket vackert efter Fjällsjöälvens älvdal. I länsstyrelsens bedömning står det bland annat: "Landskapet i övre ådalen är känsligt för vindkraft." I kommunens vindplan står det bland annat: "Landskapsbilden längs Fjällsjöälven tillåter inte större vindkraftsetableringar på grund av sin småskalighet och komplexa natur. Många boende finns längs älven som också är av stort intresse för friluftsliv."

Trots detta kan Nordanvind söka tillstånd att få bygga 40 snurror. Tillstånd har visserligen inte givits ännu, men historien skrämmer om man tittar på hur Sollefteå kommunfullmäktige behandlade "systerprojektet" Salsjö där de lovade tillstånd till byggnad redan innan länsstyrelsen fått svar på sina kompletterande frågor av Nordanvind!

Vilka är vi då som bor i dessa byar? Jo, ett antal som bott här hela livet, inflyttade, cirka tio familjer återvändare och ett par familjer som består av återvändares barn. Alla har vi det gemensamt att vi trivs i vår vackra miljö.

Varför är många av oss då förtvivlade, frustrerade och förbannade? I detalj har vi nog lite olika skäl men jag tror att om jag ger en bild av min situation så är den beskrivande av den stämning som råder hos många av oss.

Jag är född i Imfors, har bott många år i södra Sverige, men har alltid haft en längtan att få flytta tillbaks till lugnet och tystnaden. Det var ett stort ögonblick när vi flyttade tillbaka 2003. Ännu större lycka var det när en av mina söner och hans fru flyttade hit 2011. De fick en liten dotter i oktober 2013.

Förtvivlan; När bygglovsansökan kom såg vi att både min och min sons familj kommer att få cirka en kilometer till de närmaste snurrorna. Snurrornas höjd är 201 meter och de står på ett berg cirka 100 meter högre än där vi bor. Vi vet att folk som bor så nära snurrorna har en omöjlig livssituation på grund av ljud, skuggreflexer, blinkande ljus och en livsfarlig miljö ända upp till 400-500 meter från snurrorna på grund av iskast.

Frustration; Hur kan Nordanvind skriva i sin ansökan att de är väl kvalificerade i sitt företag att bedöma att inga störmoment skall uppstå på grund av etableringen, när hur många vittnesmål som helst från de som bor nära vindparker säger att det är outhärdligt. Hur kan Sollefteå kommunpolitiker tillåta att ens en ansökan får göras på detta område? Kommunen kan inte få fram en översiktsplan som ersätter den från 1990 men de kan ändra i en vindplan från 2008 för att tillfredsställa Nordanvinds önskemål. Vem är det som styr i kommunen?

Förbannad; för att vi i byarna som satsat både pengar och möda för att få ett bra boende i denna fina livsmiljö vet att det är helt bortkastat om Nordanvind får sitt bygglov. Förbannad för att det satsas på vindkraft i vår miljö och för att Sollefteå kommunpolitiker inte kan ge en enda förklaring till varför denna kommun skall ha mer än 500 vindsnurror! Förbannad för att vi inte förstår varför kommunen anser det så viktigt och bråttom att tillfredsställa företag som vill etablera vindkraft att de går ifrån sina tidigare beslut och vindkraftsplaner.

Christer Lidén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel