Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum: Slösa inte på elen

Annons

Vänta med dammsugning och disk till i morgon för att inte överbelasta elnäten, uppmanar Fortum efter det stora strömavbrottet i södra Stockholm i går.

Efter avbrottet är flera elledningar i nätet fortfarande avkopplade. Hushållen som normalt skulle ha fått el från dem får därför sin el från andra ledningar. De aktiva ledningarna, som normalt tjänar färre hushåll, har därmed en högre belastning än de vanligtvis har.

Därför uppmanar Fortum de kunder som drabbades av strömavbrottet att inte slösa på elen. Kraftiga överbelastningar på ledningarna skulle kunna medföra ytterligare fel, säger Fortums kommunikationschef Fredrik Karlsson.

Kan man vänta med att dammsuga eller att diska så är det bra om man kan skjuta upp det till i morgon. Men det är inte så att man behöver stänga av värmen eller så. Man ska inte behöva frysa och man kan ha lampor tända där det behövs ljus, säger han.

Uppmaningen gäller fram tills det är känt vad som orsakade felet och de vanliga ledningarna kan användas igen.

På morgonen hade felet avhjälpts, men själva orsaken till att strömmen försvann för drygt 80 000 hushåll är fortfarande oklar.

Fortum säger att det kan ta fram till slutet av veckan innan utredningen kan ge svar på vad som gick fel och orsakade strömavbrottet. Fram till dess manas de hushåll som drabbades av avbrottet till en återhållsam elförbrukning.

Så länge vi inte vet den primära felorsaken tänkte vi att folk kan vara försiktiga, säger Johan Hedman, Fortums regionnätchef för Stockholm.

I nuläget finns fler frågor än svar, men Hedman utesluter sabotage. Det står också klart att säkerhetsutrustningen har utlösts på grund av en överbelastning. Samtidigt säger Hedman att systemet borde ha tålt den spänning som förekom.

Mer läsning

Annons