Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätter i tingsrätten - trots rattfylledom

Han är dömd för brott - men fortsätter ändå att döma andra.
Moderaten Majid Safaee, 58, i Härnösand är nämndeman i Ångermanlands tingsrätt. Han dömdes 2010 för grovt rattfylleri.
– Jag tror att det är bra att man har den här erfarenheten, säger han.

Av Sveriges 8 000 politiskt tillsatta nämndemän har drygt 200 förekommit i olika brottsutredningar de senaste åren. 25 är fällda för brott. Elva av dem är själva dömda samtidigt som de sitter kvar som nämndemän och deltar i den dömande verksamheten, det visar en granskning som Aftonbladet gjort.

En av dem är krögaren Majid Safaee som för två år sedan dömdes för grovt rattfylleri. I samband med valet 2010 nominerades han till uppdraget som nämndeman. Han tycker att han har påverkats av det som hänt.

– Jag har inte rört en droppe alkohol sedan den där händelsen. Alla som känner mig, även mina kolleger i domstolen, vet att jag är väldigt hård i min bedömning av brott med droger och alkohol, säger han.

Majid Safaee stoppades av polisen i december 2009 när han var på väg hem från sin restaurang. Han hade 0,50 promille alkohol i utandningsluften. Det motsvarar 1,0 promille blodet, vilket är gränsen för grovt rattfylleri. Han hävdar själv att han bara druckit en halv flaska folköl och att han dagarna innan utfört en omfattande hjärtoperation.

– Medicineringen i samband med operationen måste ha påverkat provresultatet, säger han.

Han är beredd att ta konsekvenserna om hans parti Moderaterna eller domstolen anser att han inte är lämplig som nämndeman.

– Självklart kommer jag att avgå, säger Majid Safaee.

Ylva Johansson är lagman på Förvaltningsrätten i Härnösand. En av hennes nämndemän, en före detta lärare i Östersund är också dömd, i det fallet för olaga hot.

– Ett problem för oss är att vi inte kan begära in ett belastningsregister, dessutom är rättsläget oklart vad vi får göra. Ett stort ansvar måste vila på de politiska parterna som bestämmer vilka som utses till nämndemän, säger Ylva Johansson.

Det är en uppfattning som delas av professorn i straffrätt, Mårten Schultz.

– Att man på frivillig basis helt enkelt säger: Vill du vara nämndeman, representera vårt parti eller bli nominerad av vårt parti så vill vi gärna att du lämnar in ett straffregisterutdrag, och så kan man lösa det via en mjukare väg än att man genom lagstiftning reglerar det, säger han.

Enligt lagen kan en nämndeman få lämna sitt uppdrag om han eller hon är föremål för en förundersökning eller står under åtal. En överklagandenämnd kan också fatta beslut om en nämndeman är olämplig av andra skäl, som exempelvis ett tidigare redan avtjänat straff.

Ytterligare en nämndeman från landskapet är dömd för brott. Det är en kvinna som representerar socialdemokraterna i Örnsköldsvik som nyligen dömdes för grovt rattfylleri. Hon har slutat sitt uppdrag.