Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatta protester i snöigt Kiev

Annons

Misstanken om att Ukraina och Ryssland gjort upp om en tullunion gödde lördagens protester i Kiev. Demonstranterna var ute sjunde dagen i rad och på söndagen väntas upp mot en miljon samlas.

Ilskan bland oppositionen över att president Viktor Janukovytj för en vecka sedan vände EU ryggen har fått ytterligare bränsle, då presidentkansliet meddelade att Janukovytj i fredags träffat den ryska presidenten Vladimir Putin för att diskutera ett strategiskt partnerskap mellan de två länderna.

Regeringarna i Kiev och Moskva dementerade att Janukovytj och Putin diskuterade en tullunion. Men det hindrade inte tusentals demonstranter att trotsa intensivt snöande och hårda vindar i sin kamp för att Ukraina i stället ska vända sig till väst och EU. Protesten på Självständighetstorget gick lugnt till.

Ett par hundra demonstranter stod utanför Janukovytjs kontor i Kiev, dit de fraktat ett blåmålat piano med de gula EU-stjärnorna på. Man sjöng och spelade för kravallpoliserna framför byggnaden.

Ett hundratal polismän omringade tv-huset i Kiev, rapporterade lokala medier på nätet. Tre bussar med kravallpoliser blockerade byggnaden som förutom statstelevisionen även inrymmer Ukrainas radio, enligt kyivpost.com. Enligt ett uttalande från inrikesdepartementet skyddade poliserna tv-huset mot demonstranter, som sades ha hotat att stoppa sändningarna.

Mer läsning

Annons