Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta problem på Paradiset – vilket ansvar tar HVB-hemmen?

Frågan om sexuellt ofredande i badanläggningar fortsätter att vara aktuell.

Alla inser att insatser måste sättas in när sådana problem uppstår, men vilka åtgärder fungerar och vilka gör det inte? Räcker det med skyltar och övervakningskameror, eller krävs det en mer uppsökande och målinriktad verksamhet?

I vintras rapporterade allehanda.se om sexuellt ofredande på äventyrsbadet Paradiset. Killar överföll unga flickor i badets stora vattenrutschkana Magic Eye, och en rad motåtgärder aviserades.

Anslag på flera språk skulle sättas upp och kameraövervakningen skulle förstärkas. Vidare skulle mer belysning installeras i vattenrutschkanans mörka del. Fortsatt nolltolerans skulle råda.

Från ledarsidans håll förordades bland annat att tornet upp till Magic Eye skulle bevakas av personal, så att killgäng inte skulle kunna bryta mot reglerna och åka flera personer i grupp.

Ledarredaktionen har nu följt upp vinterns granskning, för att utvärdera resultatet av de aviserade säkerhetsåtgärderna. Tyvärr ger badets säkerhetsansvarige, Mikael Westman, en mörk bild av läget. Efter månader av lugn ska problemen med sexuellt ofredande ha återkommit under påsklovet. Polisen tillkallades till platsen och pratade med de inblandade. Samtidigt som polisen befann sig på badet larmades om ytterligare ett fall av sexuellt ofredande.

Trots att extra personal sattes in och tornet upp till Magic Eye bevakades ska alltså nya fall av sexuellt ofredande ha inträffat. När möjligheten att gillra fällor i Magic Eye täpptes igen förflyttades problematiken bara till andra platser i badanläggningen. Personalen på Paradiset har hållit krismöte under två dagar för att diskutera nya åtgärder.

Mikael Westman berättar öppet att problematiken med sexuellt ofredande tycks vara relaterad till grupper med ensamkommande och att man har diskuterat möjligheten att gå ut med information riktad specifikt till boendena.

Enhetschefen, David Berglund, bekräftar att de nya insatserna kommer att riktas specifikt mot HVB-hemmen. Tanken är att nå ut i alla de norrländska kommuner där det finns HVB-hem som anordnar badresor till Örnsköldsvik och Paradiset.

På andra håll i landet görs redan likande insatser, upplyser Berglund. Information skickas till HVB-hemmen och badanläggningarna försöker få personalen på boendena att ta sin del av ansvaret för att förhindra sexuellt ofredande. Nu vill Paradiset dra lärdom av hur andra äventyrsbad i landet har tacklat problematiken.

Berglund menar att en anledning till att problemet med sexuellt ofredande har varit svårt att komma åt är att det har varit i tillresta grupper med ensamkommande från andra kommuner i Norrland som problemen ska ha uppstått. Och över tid har olika sällskap avlöst varandra.

Med HVB-hemmen i Örnsköldsviks kommun, vars personal följer med när killarna badar, finns redan ett gott samarbete. "Ingen skugga ska falla på killarna på HVB-hemmen här i Örnsköldsvik, det är inte där vi har haft problemet", betonar David Berglund.

Enhetschefens reflektioner om det goda samarbetet i Örnsköldsvik framstår som centrala i sammanhanget. Förebyggande arbete är inte lönlöst och alla boenden och individer kan givetvis inte dras över en kam.

Men där problemet nu finns måste det åtgärdas, och givetvis faller det ett jätteansvar på de vuxna som ansvarar för och följer med grupperna i fråga. Detta ansvar måste tas både under badtiden och i planerandet inför avresan. Är killarna införstådda med vad som gäller? Är grupperna lagom stora? Är personalen badklädd, i vattnet och tillräckligt uppmärksam på vad killarna håller på med?

Vissa individer borde bevisligen inte vistas på äventyrsbad överhuvud taget. Sexuella övergrepp är allvarliga kränkningar som inte ska förekomma på våra badhus.