Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatta gripanden i Turkiet

Annons

Turkiska myndigheter fortsatte på måndagen att gripa kurdiska politiker, uppger svenska politikern Evin Cetin, som nu själv kallats till åklagare.

I dag på morgonen har 24 ytterligare politiker gripits i olika städer, säger Cetin till TT via telefon från Diyarbakir.

Turkiska myndigheter har sedan julafton genomfört en rad svepande aktioner mot medlemmar i det kurdiska partiet DTP, som nyligen förbjöds av landets konstitutionsdomstol. Partiet anklagas för samröre med separatistgerillan PKK, som i sin tur terrorstämplats av Turkiet, EU och USA.

Gripandena har ökat spänningarna främst i den kurdiskdominerade sydöstra delen av landet, och så sent som i söndags drabbade polis och demonstranter samman i Diyarbakir. Flera av de gripna är borgmästare i kurdiskdominerade städer, och besvikelsen är stor över att de folkvalda politikerna nu hindras från utföra sina uppdrag.

Evin Cetin (S), tidigare politisk tjänsteman i Södertälje och kandidat till EU-parlamentet i senaste valet, åkte till staden i julhelgen för att stötta svenske Ramazan Kizil, ordförande i fotbollslaget Dalkurd från Borlänge. Kizil stod inför rätta på julafton, anklagad för att ha propagerat politiskt på kurdiska, och för DTP. Han sades riskera uppemot fem års fängelse för tilltaget.

Men han reste till Sverige i morse, säger Cetin, som dock själv kallats till åklagare under måndagen. Min dator, telefon och kamera är beslagtagna. Jag har hittat en jurist som kan företräda mig, men har inte fått tag på den svenska ambassaden, säger hon till TT.

Enligt de uppgifter Cetin har ska kurdiska politiker ha gripits i städerna Bathman, Van och Bisnil på måndagen. Borgmästaren i storstaden Diyarbakir, Osman Baydemir, åtalades också under måndagen, och riskerar uppemot 3 års fängelse, säger hon.