Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tvist om husbygge i centrala Ö-vik

Företaget Byggsigurd bjöd in till möte om projekt Egypten.
Många kom.
Men bostadsrättsföreningen Dublin tackade nej.

– Det var en besvikelse att ingen från deras styrelse dök upp. Vi bjöd in till ett möte som vi trodde skulle bli givande för alla parter, säger Helena Morin, byggchef på Byggsigurd.

I inbjudan som skickades ut den 21 september till blivande gäster i kvarteret Egypten (Nygatan i centrala Örnsköldsvik), befintliga hyresgäster i kvarteret och styrelsen för bostadsrättsföreningen Dublin berättade värden Byggsigurd om programmet för mötet.

* Stadsarkitekt Patrik Jansson informerar om detaljplaneprocessen.

* Centrumledaren Anette Forsberg berättar om stadsutvecklingen i Örnsköldsvik.

* Byggsigurd AB presenterar vad som händer i projektet framöver. Hur ser planerna ut för fastighetsköp, byggstart och färdigställande.

Den sista punkten i inbjudan är extra intressant.

Det kommer sig av att just bostadsrättsföreningen Dublin överklagat detaljplanen för Byggsigurds projekt på Nygatan.

Läs också: Bygget på Nygatan har överklagats

Det finns en risk ur säkerhetssynpunkt, menar man i Dublins styrelse, med tanke på att alla balkonger ska ligga i över gaturummet. Åke Tjärnström, som sitter i Dublins styrelse, har sagt angående den planerade höjden på nybygget att det inte stör de boende i Dublin, men att det blir som en vägg mot boende på överstan.

Argument som Helena Morin inte köper:

– Även i kvarteret Dublin finns det delar som sticker ut över gaturummet och det är ganska många våningar. Vi kan därför bli förvånade över argumenten i överklagan.

Morin säger att hon hade hoppats att vissa knutar skulle lösas på mötet i onsdags, men att så inte blev fallet när ingen från Dublins styrelse var på plats.

Läs också: Socialtjänstens flytt försenad

Styrelsen hade i god tid meddelat att den inte fann mötet meningsfullt så länge överklagningsprocessen pågår.

– Det är en bra fråga hur länge processen ska pågå. Beslutet överklagades den 7 juli. Sedan dröjde det drygt en månad innan kommunen gav svar på frågor som länsstyrelsen har. Vi vill givetvis ha ett beslut så fort som möjligt, säger Helena Morin.

Hur är läget nu?

– Ja, det känns som att vi inte vet just någonting. När kommer beslutet? Vad kommer det att säga? Vi märkte på mötet att även de i publiken är frustrerade. De är ju på sikt de nya hyresgästerna som kommit i kläm.

Kunde ni inte se en överklagan komma?

– Det kunde vi visserligen göra. Men det känns som att det här är ett sätt att enbart förhala processen. Nu när beslutet kommer så hoppas vi att den klagande nöjer sig med beslutet, fast det går ju också att överklaga, förstås.

Är du säker på att ni kommer att nöja er med lässtyrelsens beslut?

– Kommunen är för en utveckling när det gäller bostadsbyggande, och sakkunniga på länsstyrelsen har ju haft inblick i processen. Nog känns det som att det här kommer att gå till vår fördel, säger Morin.

Vad säger de som köpt lägenheter på Nygatan?

– För det första är fastigheten fortfarande i kommunens ägo. Det handlar om 93 lägenheter i första etappen, och av dem har vi klart med köpare till 70. Det känns bra.

– Utan överklagan hade bygget varit igång nu, inflyttning var planerad till hösten 2016.

För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.