Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tvångsvård av Bergwall

Rättsmedicinalverket anser att tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta.

Annons

Rättsmedicinalverket anser att tvångsvården av Sture Bergwall ska fortsätta.

Nu anar jag friheten på allvar, säger Sture Bergwall till dt.se. Det är fortfarande tvångsvård, men det innebär att man inte behöver vistas på sjukhusinrättning, säger Johan Montelius vid förvaltningsrätten i Falun till aftonbladet.se.

Hur den kommande vården ska läggas upp kommer att föreslås av chefsöverläkaren.

Advokat Thomas Olsson säger till Aftonbladet att RMV:s utredning innebär en form av kompromisslösning för Bergwall.

Han är naturligtvis väldigt glad över att man kommer fram till att han inte behöver vara kvar på kliniken. Men han hade naturligtvis sett att han fått en total upprättelse, säger Olsson till tidningen. Jag tar fasta på det här med öppen form där det sägs att en omedelbar utslussning ska inledas, och det är något som jag och min familj gläds åt. Nu kan vi börja träffas i frihet, så det är positivt, säger Sture Bergwall till dt.se efter beslutet av Rättsmedicinalverket i dag.

På frågan om vad beskedet konkret innebär för de närmaste veckorna svarar Bergwall att han redan i januari kan börja med permissioner.

Och att jag får frigång och kan röra mig fritt på sjukhusområdet, och att jag är en helt fri man till sommaren. Nu anar jag friheten på allvar.

Jan Cederborg, verksamhetschef vid en av landets rättspsykiatriska regionkliniker, förklarar beskedet:

Man kan säga att tvångsvård i öppen form innebär att man lämnar den slutna vården och de eventuella restriktioner som finns där och får vistas ute i samhället, men oftast är det en villkorad vistelse.

Villkoren kan se olika ut. Det kan exempelvis röra sig om att patienten måste lämna drogtester flera gånger i veckan, att den kanske måste bo på ett speciellt ställe, ägna sig åt en särskild sysselsättning och så vidare.

Patienten följs kontinuerligt upp.

Utskrivande enhet har ansvaret och ska också återta patienten om det inte fungerar, om de bedömer att patienten börjat att svaja i sin hälsa eller om samhällsskyddet riskerar att sättas ur spel, säger Cederborg, vid kliniken i Vadstena, till TT.

Innan förvaltningsrätten, eller högre instans, kan ta ett beslut om att den slutna tvångsvården ska upphöra måste vissa villkor vara uppfyllda.

Patienten måste vara så frisk som möjligt samt ha det ordnat med bostad och sysselsättning. Dessutom måste det finnas en plan för hur man hanterar risken för återfall i brottslighet, enligt Jan Cederborg.

Johan Montelius säger till TT att både Säter och Sture Bergwall nu ska yttra sig om RMV:s utredning.

Säter måste nog få ett par veckor på sig för de måste eventuellt ändra sitt yrkande, säger han.

Ändrar Säter sig och anser att Bergwall kan tvångsvårdas utanför sjukhuset så måste de lämna en vårdplan som visar hur det ska gå till.

Ändrar de sig inte blir det upp till förvaltningsrätten att göra en samlad bedömning av vilka olika meningar som råder angående Bergwalls vård och utifrån det besluta om han ska hållas kvar på Säter eller inte.

Undersökningen har utförts under sex veckor av tre personer: rättspsykiater, psykolog och socialutredare från RMV:s enhet i Göteborg. Att den inte gjordes i Stockholm beror på att verksamhetschefen där ledde den tidigare undersökningen av Bergwall 1991.

Vid förhandlingen i oktober var experterna oeniga om att Bergwall skulle släppas fri.

Att en förvaltningsrätt vänder sig till RMV för en så här grundlig utredning av en redan dömd person har aldrig hänt förut.

Bergwall dömdes 1969 för övergrepp på unga pojkar. Han skrevs åter in på Säters sjukhus i början av 1990-talet efter att ha begått ett bankrån. Där började han erkänna mord, varav han dömdes för åtta. Han är i dag frikänd från alla mord.

Säters sjukhus anser inte att han kan skrivas ut, men det är domstolen som avgör. De omprövar vården varje halvår.

Vid förhandlingen i oktober var två experter kallade. Den ena sade nej till utskrivning, men ansåg att han borde flyttas från Säter. Den andre sade tydligt ja, och var kritisk till vården.

Mer läsning

Annons