Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tillväxt i industrin

Annons

Inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, uppgick i november till 56,0, jämfört med 56,7 månaden före.

Det viktigaste som de här siffrorna säger är att vi fortfarande ligger i tillväxtzonen, säger Magnus Alvesson, ekonom på Swedbank.

Orderingången ökar fortfarande, men i något långsammare takt, konstaterar Alvesson.

Och att sysselsättningsindexet stiger till den högsta nivån sedan mars 2008 sänder också intressanta signaler. De stora nedskärningarna i industrin verkar vara över.

Det är färre företag som minskar sin personalstyrka, säger Alvesson.Inköpschefsindex bygger på intervjuer med cirka 200 inköpschefer inom tillverkningsindustrin. Ett indextal över 50 anses tyda på tillväxt inom industrin.

Orderingången, som väger tyngst av fem delindex, bidrog mest till nedgången i det sammanvägda inköpschefsindexet. Även siffrorna för produktion och leveranstider bidrog nedåt.

Delindex för sysselsättningen gick däremot mot strömmen och ökade med 4,9 enheter till 48,7.

"Allt färre företag har minskat sin personalstyrka", skriver Swedbank och Silf.

I eurozonen steg inköpschefsindex i industrin från 50,7 i oktober till 51,2 i november. Det innebär att industrin ligger i tillväxtzonen för andra månaden i rad. Siffran är också den högsta sedan mars 2008.

Företagens produktionsplaner är oförändrade jämfört med oktober.