Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stort fondsparande

Annons

Svenskarna fortsatte att spara mycket i fonder i inledningen av året, efter förra årets rekordsiffror. Drygt elva miljarder kronor var nettosparandet i januari.

Framför allt var det summan som överraskade mig, elva miljarder. Det är högre än det vanligtvis brukar vara, säger Pia Nilsson, vd på Fondbolagens förening som tar fram statistiken.

Störst var nysparandet i penningmarknadsfonder, alltså korta räntefonder, med nära fem miljarder kronor. Även obligationsfonder, långa räntefonder, hade ett stort inflöde.

Bland aktiefonder lockade globalfonder och Europafonder mest kapital. Utflödet fortsatte däremot från tillväxtmarknader som Ryssland och Kina.

De flesta privatpersoner har ett regelbundet sparande och tänker långsiktigt. Man gör inte så stora förändringar månad för månad. Skillnader mellan månader speglar alltså främst den mindre gruppen aktiva sparare.

Utvecklingen på världsbörserna var försiktig i januari och mot slutet av månaden backade många av dem, inklusive Stockholmsbörsen och börserna i USA. Det har spararna tagit fasta på och främst valt räntefonder.

Ett undantag är globalfonderna. Det visar att man vill ha riskspridning även när man väljer aktiefonder, säger Pia Nilsson.

Att Europafonder också hade ett inflöde kan hänga ihop med att många fondexperter har spått att Europa blir årets vinnare.

Europa kommer från en låg nivå och det går åt rätt håll i flera länder. Då blir många intresserade av att ta del av den typen av fonder.

Mer läsning

Annons