Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsätt stödja demokratikämparna

I måndags kväll kom beskedet: KDU:s ordförande Aron Modig hade hämtats ur förvaret på Kuba av svensk ambassadpersonal. Det är ett mycket glädjande besked, skriver Gabriel Ehrling.

Förra söndagen var Aron Modig en av fyra i en bil som körde av vägen på Kuba. Regimkritikern Oswaldo Payá avled i olyckan, liksom ordföranden för Kubas kristdemokratiska ungdomsförbund, Harold Cepero. De två andra i bilen, Aron Modig och den spanske ungdomspolitikern Angel Carromero Barrios, skadades lindrigt.

Därefter har märkligheterna hopat sig. Enligt regimen handlar det om en ren olycka. Enligt Payás familj finns vittnesuppgifter på att bilen förföljdes och rammades eller prejades av vägen. Kubas inrikesdepartement har beskyllt Carromero för att ha orsakat olyckan, men enligt Carromero själv var vägen dålig.

Inte vid något tillfälle har det funnits misstanke om att Aron Modig skulle ha orsakat olyckan. Ändå placerades han under några dygn i förvar på Kuba, trots att Sverige krävde att han skulle få resa hem. På en presskonferens intygade både Carromero och Modig att det varit en renodlad olycka.

På tisdagen skrev Aron Modig på mikrobloggen Twitter: Har europeisk mark under fötterna. Så skönt!

Behandlingen av Modig är talande. En rättsstat sätter inte människor i förvar utan misstanke om brott. Men Kuba är ingen rättsstat, utan en diktatur som konsekvent kränker mänskliga rättigheter.

Aron Modig är inte den förste svensk som låsts in på, eller skickats hem från, Kuba. Demokratiaktivister som visat sitt stöd för de oppositionella har satts i förvar på sina hotell, eller utvisats. Berättelserna förskräcker, men förhoppningsvis avskräcker de inte. Den kubanska demokratirörelsen förtjänar vårt fortsatta stöd.