Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt rött i Sollefteå

Det blir fortsatt rött styre i Sollefteå den kommande mandatperioden. Socialdemokraterna och Vänstern backade båda något procentuellt. Men de behåller sina mandat och kan fortsätta sin majoritet.
– Det känns jätteroligt, säger Elisabet Lassen (S), kommunalråd.

#Kandulova! Klicka här och se vilka löften partierna i Sollefteå gav inför valet!

Vis av erfarenheten vill kommunalrådet ligga lågt i kommentarerna till alla röster har räknats på onsdag. Men allt tyder på att det blir samma politiska majoritet i kommunen som de senaste mandatperioderna. Enligt de preliminära siffrorna får (S) och (V) 21 respektive 3 mandat och det är betydligt mer än hälften av de totalt 45 mandat som finns i kommunfullmäktige.

– Vi har haft en valsamverkan och vi ska prata om att fortsätta den, säger Lassen.

Annars gläds kommunalrådet mest åt att det blir en ny regering, en regering med Stefan Löfven (S) som statsminister.

Thomas Tejle (V) tycker att det känns bra med fortsatt rött styre i Sollefteå och även han är inne på att fortsätta den valsamverkan man redan har.

– Jag antar att det kommer att fortsätta. Vi ska prata ihop oss, säger han.

Hur den samverkan ska se ut blir lite annorlunda kommande mandatperiod. Detta beroende på att såväl den politiska organisationen som tjänstemannaorganisationen förändras.

Men Tejle tycker också att det finns smolk i glädjebägaren och nämner Sverigedemokraternas framgångar, framförallt på riksplanet. I Sollefteå ökade partiet också, från en till två mandat.

Västra Initiativet var det parti som gick fram mest. De ökade från 4 till 8 mandat i kommunfullmäktige. Moderaterna backade med två mandat till fem, men är fortfarande största Alliansparti. Kristdemokraterna gjorde ett katastrofval och tappade sitt enda mandat i fullmäktige och Folkpartiet lyckads bara behålla ett mandat, Centern står kvar på fyra och Miljöpartiet backar till ett enda mandat.