Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt prisfest på bomarknaden

Annons

Det är högtryck på visningarna och budgivningen har tagit rejält fart.

Bopriserna fortsätter att stiga trots alla varningssignaler om räntehöjningar och stigande arbetslöshet nästa år.

Under september steg priserna på bostadsrätter i riket med 2 procent och med lika mycket i Stockholms innerstad. Där närmar de sig nu rekordnivåer med ett snittpris på 53 126 kronor, jämfört med toppnoteringen på 56 300 kronor i augusti 2008.

I centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna i september med 3 procent och i centrala Malmö med 1 procent.

Budgivning

Efterfrågan på lägenheter är högre än utbudet och det tror jag beror på att många avvaktar med att sälja på grund av att priserna fortsätter uppåt, säger Peter Pütsep, vd för Svensk Fastighetsförmedling till TT.

Han tror att priserna fortsätta att stiga i höst.

Men det är klart att köparna måste ta höjd för kommande räntehöjningar. I nuläget handlar det om att ha en räntemarginal på minst 2 procent. Men läget är oerhört svårbedömt, säger Peter Pütsep.

Villapriserna i riket steg i september med 2 procent. I Stockholm och Göteborg steg priserna med 3 procent och i Malmö med 6 procent.

Aktiviteten på villavisningarna har varit mindre än på bostadsrättsmarknaden. Även här ser vi att många avvaktar med att sälja sitt hus i väntan på att priserna ska stiga ytterligare, säger Peter Pütsep.

Nu har nästan hela prisfallet på bostadsmarknaden återhämtats sedan förra höstens ras och priserna på bostadsrätter och villor väntas fortsätta stiga.

Svårbedömt

TT: Finns det ingen risk för prisfall i takt med väntade räntehöjningar nästa år och den ökande arbetslösheten?

Det är ett oerhört svårbedömt läge. Räntorna kommer stiga successivt och man ska inte underskatta konjunkturläget. Flera av storbankernas problem i Baltikum kan nog också ha viss betydelse för prisutvecklingen. I höst tror jag dock på en stabil prisutveckling.