Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt plus på Stockholmsbörsen

Kurserna fortsatte stiga på Stockholmsbörsen under tisdagens handel.

Försvarskoncernen Saab var i fokus men aktiekursen följde inte med.

Handeln på Stockholmsbörsen startade med stigande kurser, i linje med de ledande börserna i Asien som överlag steg under nattens handel. Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde med en ökning på 1,9 procent, på den högsta nivån på tre månader. Och uppgången höll i sig under dagen. Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS-index stigit med 1,1 procent till 300,8.

Råvaror var den starkaste branschen med en ökning på 1,4 procent. SSAB steg med 1,7 procent, Stora Enso med 2,6 procent och SCA med 4,5 procent. Energiaktierna gick svagast, minus 0,4 procent.

Concordia Maritim tappade 1,8 procent, Lundin Petroleum 0,8 procent och PA Resources 2,4 procent. Undantaget var Alliance Oil som steg med 0,5 procent sedan bolaget meddelat att man siktar på att investera 316 miljoner dollar i olika borrprojekt nästa år.

Försvars- och flygkoncernen Saab var annars i centrum under dagen med tre olika nyheter. En beställning från Försvarets Materielverk (FMV) för underhåll av Gripen-systemets operativa förmåga. Kontraktet är värt 230 miljoner kronor. Och ett avtal med Mitsubishi Aircraft där Saab ska förse Mitsubishi med supportlösningar till dess regionalflyg.

Dessutom fick Saab tillsammans med italienska företaget Finmeccanica Group en order på vapenlokaliseringssystemet Arthur WLS av italienska armén. Ordervärdet för Saab är på 475 miljoner kronor. Men trots de goda nyheterna backade Saab-aktien försiktigt med 0,7 procent.

Nolato steg däremot, med 0,9 procent, efter beskedet att bolaget ska koncentrera sin telekomverksamhet till Asien. Men det betyder att tillverkningen vid företagets anläggning i Kristianstad med 60 anställda kommer läggas ned nästa år.