Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt osäkerhet om Dubai

Trots ett räddningspaket på motsvarande cirka 70 miljarder kronor så kvarstår osäkerheten om Dubais ekonomi.

Det känns lite som att husen står där och svajar fortfarande, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Beskedet tidigt på måndagsmorgonen fick en omedelbar positiv effekt på de aktiemarknader som var öppna: Abu Dhabi, det största emiratet i Förenade Arabemiraten, bistår sin krisdrabbade granne Dubai med 10 miljarder dollar.

En stor del, 4,1 miljarder dollar, ska omedelbart användas för att betala av bygg- och fastighetsbolaget Nakheels skulder. Resten ska användas för att hjälpa det skuldtyngda, statskontrollerade konglomeratet Dubai World, där Nakheel ingår.

Internationella nyhetsbyråer beskrev Abu Dhabis miljardtillskott till Dubai som en överraskning. Men enligt Robert Bergqvist var det ganska väntat att antingen ett grannemirat eller något annat land i regionen skulle hjälpa Dubai.

Det är alltid lätt att säga, så här sett i backspegeln. Men det skulle vara en så stor skada för hela Mellanösternregionen om det här skulle kollapsa. Kostnaden var så pass hög, så jag tycker att det är förväntat.

Men trots det jättelika räddningspaketet är det alltså för tidigt att blåsa faran över när det gäller Dubai, anser Bergqvist.

Vi vet ju att det fortfarande finns en hel del problemkrediter i regionen, och du har en fastighetsmarknad som är i gungning. Så vi vet inte vad som kan komma härnäst, säger han.