Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt "nolltolerans" inom SD

Annons

Nolltoleransen mot "extremister, rättshaverister och rasister" blir kvar inom Sverigedemokraterna. Det stod klart under partiets landsdagar i Västerås. Samtidigt varnas SD för att liera sig med högerextrema partier i Europa.

Under SD:s landsdagar i Västerås slogs fast att SD ska behålla nolltoleransen, utan förändringar. Det fanns inte ens något yrkande för att bifalla den motion som ville avskaffa eller modifiera nolltoleransen. Inte heller motioner som ville ändra formerna för hur personer utesluts fick något gehör.

Förra året förklarade Jimmie Åkesson nolltolerans mot "extremister, rättshaverister och rasister". Sedan valet 2010 har Sverigedemokraterna uteslutit 56 företrädare - de flesta efter att nolltoleransen infördes.

Men flera partimedlemmar tycker sig se att lokalpolitiker verkar åka ut på lösa grunder och betydligt lättare än de som sitter i riksdagen och nära partiledningen.

"Vi medlemmar måste få en klarare bild av vad som inte får sägas, skrivas eller göras", skriver tre motionärer som vill avskaffa nolltoleransen, alternativt tillämpa den så att den bara ska gälla sådant som sagts och gjorts efter 12 oktober förra året, då den infördes.

Partistyrelsen sade dock i sitt förslag till svar att den inte vill rucka på nolltoleransen.

Jag yrkar avfall på motionen, sade Jimmie Åkessons presschef, också ombud från Stockholm, Linus Bylund och hävdade att var och en som har lite förnuft förstår vad man får säga och göra eller inte säga och göra.

Axel W Karlsson, ombud från Göteborg, sade också han att nolltoleransen behövs för ett parti som vill vara politiskt pålitligt. Men i dag är det enligt honom för oklart vad som får göras och sägas, vilken tidning man får läsa och vilka personer man får prata med. Karlsson föreslog att en arbetsgrupp ska tillsättas för att reda ut myter och osäkerhet om nolltoleransen.

Samtidigt varnar Sverigedemokraternas förebild i Danmark, Dansk Folkeparti (DF), SD för samarbete med franska Front National och belgiska Vlaams Belang i EU-parlamentet om SD skulle få plats där efter valet i maj.

Ett sådant samarbete skulle kunna slå tillbaka i inrikespolitiken i valet till riksdagen i september, enligt Karsten Lorentzen, EU-rådgivare i DF.

Det har stor betydelse i inrikespolitiken vem man samarbetar med i EU, sade Lorentzen, som ersatte den vice partiledaren Sören Espersen, i ett tal till ombuden på SD:s landsdagar.

DF sätter också upp varningsflagg för österrikiska FPÖ, som inte anses ha gjort upp riktigt med sin hållning till nazism.

Sverigedemokraterna står inför det kanske viktigaste valet någonsin 14 september. Ge inte era motståndare anledning att angripa er, kullkasta inte era framgångar, sade Lorentzen. Vi avvisar att samarbeta med dem som inte har städat upp. Det kan vara partier med antidemokratiskt, antisemitiskt eller rent rasistiskt innehåll. De vill vi inte ha att göra med, sade Lorentzen.

SD:s internationelle sekreterare Kent Ekeroth deltar i samtal om samarbete med bland andra Front National, FPÖ, Vlaams Belang, italienska Lega Nord och nederländska Geert Wilders PVV. Jimmie Åkesson säger att inget är bestämt om samarbete och att SD sonderar terrängen.

Mer läsning

Annons