Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt medvind för MacGregor

30 personer nyanställdes förra året på MacGregor. Orderingången blev till historiska 5,8 miljarder under 2007. Nu söker man tio ingenjörer till.

- Det är svårt att hitta hydraulikingenjörer så vi har fått omskola personal för det. Vi söker också elektronikingenjörer. Vi utvecklar alla elektroniska styrsystem själva och behöver spetskompetens, säger Erik Hägglund, divisionschef på MacGregor i Örnsköldsvik.

MacGregor är ett världsomspännande företag med produktutveckling och marknadsföring av skeppskranar i Örnsköldsvik. Själva hopsättandet av kranar sker främst i Kina och Sydkorea.

Företaget har i dagsläget 150 anställda. Erik Hägglund betonar hur viktigt det är med ett gott samarbete mellan utbildning, näringsliv och kommunen när det gäller att få nyrekryteringar till företaget.

- Vi tar många från Luleå tekniska högskola och vi erbjuder dem examensarbeten. Det var så jag började min 31-åriga arbetsbana. Det är viktigt för studenter och företag att vi bjussar till, men också att vi kan ställa krav på utbildningsenheterna för att få den profil vi behöver, säger Erik Hägglund och fortsätter:

I och med att den internationella handeln ökar, främst med energiråvaror, så ökar också transporterna på världshaven. Fartygen där kranarna används är oftast bulkfartyg som transporterar till exempel kol mellan kontinenterna.

- Förra årets orderingång var exceptionell. Det vår många redare som beställde fartyg med våra kranar, det var lyckosamt. I år kommer det inte att gå lika bra men redan nu har vi order för en miljard kronor, säger Erik Hägglund.


Läs mer i fredagens ÖA.LYKKE BACKER
070-650 31 86