Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt jämnt inför tyska valet

Annons

Inget av de politiska blocken i Tyskland får i dagsläget egen majoritet, visade en opinionsmätning i dag. Det kan betyda en bred koalitionsregering som leds av nuvarande förbundskansler Angela Merkel och innefattar både konservativa och socialdemokrater.

Merkels kristdemokrater - systerpartierna CDU och CSU - får stöd av 40 procent av väljarna och deras koalitionspartner, FDP, får 5 procent.

Största oppositionspartiet Socialdemokraterna får 26 procent och deras allierade De gröna får 10 procent. Vänstern, som Socialdemokraterna har sagt att de inte vill bilda regering med, stöds av 9 procent.

Det euroskeptiska Alternative für Deutschland (AfD) skulle inte klara sig över femprocentsspärren till förbundsdagen med stöd av bara 4 procent av väljarna, enligt Forsaundersökningen.

Förbundskansler Angela Merkel har hyllats internationellt för sin hantering av eurokrisen, men på hemmaplan får hon kritik för att hon slösar med tyska skattepengar. Alternative für Deutschland vill att valutaunionen upplöses och att länderna återgår till sina egna valutor.

Från att ha varit ett av Tysklands största partier i opinionsmätningarna för drygt två år sedan kämpar De gröna nu för att undvika ett fiaskoresultat i förbundsdagsvalet.

Miljöfrågorna har hamnat i skymundan och en av partitopparna har kritiserats hårt för att på 1980-talet ha godkänt ett lokalt partiprogram där det manades till att tillåta sex med barn, om det skedde utan tvång. Resultatet kan bli att De gröna framöver söker sig mer mot mitten, tror regionala partiföreträdare i Baden-Württemberg.

Mer läsning

Annons