Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt forskningssatsning på skogsråvaror – ansöker om 36 nya miljoner

SP Processum i Örnsköldsvik ansöker om 36 miljoner kronor för utveckling av produkter och processer från skogsråvaror. Det rör sig om bidrag över tre år som är tänkt att gynna regionen i stort.
– Det är viktigt för regionens styrka inom de här områdena, säger vd Magnus Hallberg.

Initiativet "Framtidens Bioraffinaderi" som Processum har stått värd för har pågått i åtta år. I slutet av mars skickar man in ansökan där man söker projektpengar för ytterligare tre år. Redan har Länsstyrelsen beviljat sin del i ansökan på 7,5 miljoner kronor av de 36 miljoner som det rör sig om totalt. Statliga Vinnova står för den största delen.

– Vi ser väldigt goda möjligheter att få det här bidraget eftersom vi tycker att vi har lyckats väldigt bra under de åtta tidigare åren, säger Magnus Hallberg.

Läs även: Processum 2015 års miljöpristagare

Det handlar om att få ut så mycket som möjligt från skogen. Ett exempel är arbetet med att utvinna protein ur rester från massabruk. Proteinet kan sedan användas i bland annat fiskfoder.

– Där bruken tidigare kunde få betala för att bli av med restprodukter, kan det nu bli till en tillgång, säger Magnus Hallberg.

Och bioraffineringen av skogen har satt regionen på kartan. Så sent som förra året placerades Europas första pilotanläggning för framställning av en särskild typ av cellulosamaterial i Örnsköldsvik.

– Man väljer att placera anläggningen här i Örnsköldsvik för det är en attraktiv plats med världsledande teknik. Under de här åtta åren har vi stärkt regionen så pass att den nu är mer attraktiv för investeringar i forskning och infrastruktur, säger Magnus Hallberg.

Läs mer: Örnsköldsviksföretag får 1,5 miljoner i stöd – ska hitta nya produkter för trä

Processum har vuxit från bara tre anställda vid starten av initiativet till 19 anställda i dagsläget. Men Magnus Hallberg menar att ännu fler har fått jobb på andra håll i regionen. Skulle pengar beviljas till ytterligare tre år, vilket Hallberg ställer sig positivt till, är målet att knyta ihop säcken på flera projekt.

– Varför ska det inte kunna stå en fabrik och producera protein från restmaterial någonstans i vårt område, säger Magnus Hallberg.