Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förträffligt - men vi saknar Erlendur

Svart Himmel är isländske Indriðasons åttonde bok utgiven på svenska och del tre i en kvartett, här har han fortfarande skickat sin gamle luggslitne huvudfigur Erlendur Sveinsson ute i skuggan, inte utan att jag saknar honom.

Istället kommer Sigurður Óli, en ung grubblande man och polis med mycket tankar kring sina egna relationer, inte bara då det gäller hans föräldrar och hans före detta sambo, att inneha den fortsatta huvudrollen.

Han spelar en central roll i historien som börjar med att en ung kvinna misshandlas till döds av en torped, precis som i sina tidigare kriminalromaner är tempot lågt med mycket vardag och väldigt lite inslag av dramatik. Antingen gillar man Indriðason eller inte, hans böcker är långt ifrån de traditionella deckarna. Jag är mycket svag för honom. Det våld som finns, tar inte mycket plats, utan nämns bara i periferin.

Författarens språk och beskrivningar av det isländska samhället, gör att böckerna får en särskild ton som är väldigt tilltalande.

Historien tuffar säkert fram i sakta mak, ett par stickspår på vägen, gör knappast den här berättelsen sämre. Persongalleriet är såväl spännande som tragiskt, med tonvikt på det senare, Indriðason syr ihop allt på ett förträffligt och elegant sätt.

Precis som i vanlig ordning, den här boken är bra men ändå inte lika stark som de två föregående i serien, Frostnätter och Mörka Strömmar.

Moral och penningjakt i skuggan av den isländska bankkrisen för drygt tre år sedan, med ofattbar lyx som inramning till det karga landskapet på ön i Nordatlanten, är också viktiga ingredienser.

Det känns otäckt aktuellt med en finansiell kris ute i världen som lurar bakom hörnet och framförallt tankeväckande. Att människan aldrig lär sig.

Svart Himmel

Arnaldur Indriðason

Kriminalroman

Norstedts