Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortis-affär orsakar regeringskris

Annons

Belgiens premiärminister Yves Leterme erbjöd på fredagen hela sin regerings avgång. Regeringen kritiseras för att ha försökt påverka ett domslut om den krisdrabbade banken Fortis.

Tidigare på eftermiddagen hade justitieminister Jo Vandeurzen lämnat in sin avskedsansökan. Då hade Högsta domstolen kommit med en rapport som, enligt flera medier, visar att det finns tydliga tecken på att regeringen försökt påverka domslutet, även om inga rättsligt hållbara bevis finns.

Senare kom erbjudandet om hela regeringens avgång.

Belgiens regering, och särskilt premiärminister Leterme, har hamnat i rejält blåsväder efter anklagelser om att ha lagt sig i en rättslig process.

Hela historien har sin början i räddningsaktionerna för Fortis, som höll på att gå i konkurs. Regeringarna i Belgien, Nederländerna och Luxemburg gjorde gemensam sak och den franska banken BNP Paribas köpte sedermera den belgiska delen av Fortis.

Men Fortis små aktieägare var missnöjda med hur affären skötts och överklagade till en belgisk domstol. Det är under denna process som Brysselregeringen misstänks för att ha velat styra utfallet av domen.

Yves Leterme har under sin ganska korta tid som premiärminister haft stora svårigheter att bilda och hålla ihop regeringen i det politiskt och regionalt splittrade landet. I somras bad han att få slippa jobbet, men kung Albert II vägrade att låta honom sluta.

Mer läsning

Annons