Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtidspension kan bli tidig död

ÖRNSKÖLDSVIK.
Förtidspensionering är i sig skadligt.
Ny forskning visar att risken att dö i förtid är sju gånger högre för dem som gått tidigt i pension, än för dem som går vid 65 år.

Annons

Jag är fast övertygad om att självkänsla har betydelse för om vi utvecklar sjukdom eller ej, säger Thorne Wallman, allmänläkare och doktorand i folkhälso- och vårdvetenskap vid Uppsala universitet till Dagens Nyheter.

Studiens resultat visar att de som förtidspensionerades tidigt i livet löpte sju gånger högre risk att dö än jämnåriga som var kvar i arbetslivet.
Och då har forskarna rensat bort extra riskfaktorer som att förtidspensionärer röker mer och dricker mer alkohol.
- Även när vi har eliminierat dessa alternativa förklaringar så visar det sig att de förtidspensionerade har en högre dödlighet, säger Thore Wallman till Dagens Nyheter.

I genomsnitt hade män 3,4 gånger och kvinnor 2,8 gånger högre risk än motsvarande icke-pensionärer.
De sjukdomar som är anledningen till att personerna pensioneras är sällan dödliga.
Man dör alltså av samma sjukdomar som befolkningen i övrigt men har en betydande risk för överdödlighet, säger Thorne Wallman till TT.

Sjukpensionerade drabbades oftare av dessa hjärt- och kärlsjukdomar samt tumörsjukdomar.

Cirka 540 000 personer är förtidspensionerade och får sjukersättning med anledning av varaktigt nedsatt arbetsförmåga. Det är 10 procent av den svenska arbetskraften, skriver Dagens Nyheter.

REDAKTIONEN