Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande många övervikta barn

Härnösands fjärdeklassare väger allt mindre. Men i Sollefteå och Kramfors är fortfarande 26 procent av barnen överviktiga eller feta.

Nu vill landstinget vända trenden för gott med ett nytt projekt kring mat och rörelse i skolan.

- Det måste gå, annars blir det katastrof. Det måste hända något. Vi ska inte behöva hamna i det läge man är i i USA, säger Kicki Wickberg, folkhälsostrateg på landstinget.

Sedan tre år tillbaka förs statistik över utvecklingen av barn och ungdomars BMI i länets alla kommuner i samarbete med landstinget. Skolsköterskorna väger och mäter eleverna i samband med hälsobesöken vid 7, 10, 13 och 16 års ålder. Även 4-åringarna undersöks inom barnhälsovården.

De senaste resultaten visar att BMI hos 10-åringarna i Härnösand minskar. År 2005 var 23 procent överviktiga eller feta. I fjol var samma siffra 17 procent. I de andra åldersgrupperna är skillnaderna små. Inte heller i Kramfors eller Sollefteå har BMI minskat lika tydligt. Här väger fortfarande 26 procent av 10-åringarna för mycket.

För att minska barnfetman vill landstinget nu satsa på ett större samarbete med skolor i länet. Arbetsnamnet på det nya projektet är -Bra rörelse och mat i skolan-, förkortat -Broms-.

- Vi försöker ta ett helhetsgrepp. Vi vet att det görs mycket, men det spretar åt olika håll, säger Kicki Wickberg.

Projektet, som kan bli verklighet med hjälp av EU-pengar, ska uppmuntra skolor att satsa på barnens hälsa, till exempel genom fysisk aktivitet och bättre mat. Med i samarbetet är även Jämtland och Trøndelag i Norge.


SARA-LENA BRÄNNSTRÖM