Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortfarande dricker de flesta unga

Andelen unga som dricker alkohol fortsätter att minska.

Men fortfarande dricker fler än åtta av tio i gymnasiets årskurs två och runt sex av tio bland niondeklassarna.

Kompisar eller kompisars syskon är de som vanligtvis tillhandahåller alkohol till de minderåriga. Men även föräldrar bidrar, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) undersökning för 2009.

I nian har fyra av tio pojkar och närmare hälften av flickorna blivit bjudna på alkohol hemma av sina föräldrar. Bland gymnasieeleverna ligger andelen ännu högre, runt 60 procent.

Det är inte bara dåligt utan också oansvarigt. Det borde vara som vilken langning som helst, säger Vidar Aronsson, förbundsordförande för Ungdomens nykterhetsförbund. Föräldrarna är med och introducerar barnen i en alkoholkultur som de kanske inte vill vara del av.

I snitt dricker flickorna i nian 2,1 liter ren alkohol per år och pojkarna 3,2 liter, enligt CAN. På gymnasiet dricker flickor 4,1 och pojkar 6,1 liter. I den senare gruppen uppger ungefär varannan elev att han eller hon dricker motsvarande minst en flaska vin vid samma tillfälle - intensivkonsumtion, enligt CAN.

Befolkningen i stort dricker 9,4 liter ren alkohol per år i snitt.