Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förtäta gärna staden – men anpassa er till den befintliga byggnadshöjden

Med anledning av Byggsigurds ombyggnadsplaner för gamla stadshuset samt grannhuset efter Fabriksgatan får man en känsla, när man följer debatten i media, att endast BRF Dublin skulle ha synpunkter i ärendet. Så är det inte.

Det är många Örnsköldsviksbor, redan boende i stadskärnan, som skarpt ogillar Byggsigurds byggplaner. Skälen till detta är många, härnedan följer ett par exempel:

Byggnaderna med de tilltänkta påbyggnaderna på höjden kommer att skapa en mur genom hela kvarteret, gator och trottoarer kommer att skuggas i mycket större utsträckning än i dag och grannfastigheter drabbas naturligtvis i motsvarande grad. Detta framgår mycket tydligt i det presentationsmaterial om detaljplan som förevisades på bland annat Stadsbiblioteket. Byggplanerna står därmed helt i strid mot översiktsplanens intensioner.

Balkongerna, som sticker cirka 2,4 till 2,5 meter utanför fasaden, hindrar effektivt utsikt efter Nygatan, utgör en risk med nedfallande snö och is för de som passerar på trottoar och gata samt ökar insyn mot grannfastigheter. Även detta är i strid mot översiktsplanen som föreskriver siktlinjer till Örnsköldsviksfjärden och de omgivande bergen från gatorna i centrala Örnsköldsvik.

Att ha en god utsikt och att ha en så begränsad insyn till sitt boende är önskvärt för många. Ett argument som inte minst Övikshem använde i sin marknadsföring när Mosebacke uppfördes. Vi hoppas att den tesen även gäller de som inte bor hos Övikshem.

Att Rodrets vd Hans Selling börjar bli orolig är kanske inte så konstigt, det var ju genom hans försorg som Stadshuset tömdes. Att sedan prata om ett ”byggbråk” är totalt missvisande. Att ett antal kommunmedborgare är av annan åsikt än Selling är knappast att kalla för bråk, det är en demokratisk rättighet.

Selling oroas naturligtvis, i likhet med andra kommunala företrädare, för att affären med Byggsigurd ej kan genomföras vilket ger ett rejält hål i den kommunala kassakistan. Pengar som en kommun av Örnsköldsviks dignitet så gärna suktar efter.

Förtäta gärna staden, om så anses behövas, med inom i all huvudsak befintlig byggnadsvolym. Markområden i stadens närhet finns ju att tillgå om ytterligare expansion anses nödvändig och önskvärd, Kusthöjden till exempel.

Vi är många som innerligt hoppas att BRF Dublin når ända fram i sin överklagan och att Byggsigurd får överge sina byggplaner i nuvarande form och anpassa sig till den i dag befintliga byggnadshöjden.

Berörda Örnsköldsviksbor

Läs mer: INSÄNDARE: Bosätter man sig i centrum får man finna sig i olika antal våningar

Läs mer: Överklagan avslogs – men ännu oklart med byggstart på Nygatan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel