Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarsministern vill rädda jobb till Kustbevakningen

Samverkan kan komma att rädda jobb på Kustbevakningen. Det framkom när försvarsminister Karin Enström (M) besökte Härnösand. Hon gav dock inga löften.

– Nu ska vi titta på den framställan vi fått från Kustbevakningen. Men Allmänt är jag positiv till olika former av samverkan mellan exempelvis Försvarsmakten och Kustbevakningen, säger Karin Enström.

Under besöket i Västernorrland hade försvarsministern hållit ett krisberedskapssamråd för att uppmärksamma arbetet med samhällets krisberedskap.

– Allmänt har vi konstaterat att mycket fungerade bra. Men en negativ sak är att rakelsystemet inte fungerat som det ska. Bland annat har det varit problem med elförsörjningen. Detta är något som måste åtgärdas för det är mycket viktigt att myndigheter kan kommunicera under en krissituation, säger Karin Enström

Hon är nöjd med att MSB och andra myndigheter nu jobbar med att hitta lösningar på detta och andra problem.

– För fler stormar kommer. Var så säker.

Försvarsministern besökte även MSB Sandö där utbildningen skydd mot olyckor hålls. Oppositionsrådet Gäfvert (M) träffade ministern tillsammans med Västernorrlandsgruppens chef kommendörkapten, Ronald Forsberg. Anders Gäfvert påtalade vikten av Kustbevakningens närvaro i området.

– Den är livsviktig för dels krisledningen i länet, men även sjöräddningen, försvaret och många fler. En avveckling i Härnösand skulle försvåra samverkan mellan försvarsmakten, och myndigheter som polis, tull, länsstyrelser, kommuner och många andra.

Gäfvert framförde att även att gymnasiets fartygsimulator skulle kunna fungera som en tillgång för försvaret.

– Den används ju inte på helgerna och inte varje vardag heller.

Nu diskuteras regeringens kommande budget och Karin Enström är inte främmande till höjda försvarsanslag och är inte heller främmande till att diskutera budgeten för MSB som hon anser är en viktig myndighet.