Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försvarsanställda i USA återkallas

Annons

De flesta av de cirka 350 000 civilanställda vid Pentagon, som under den pågående budgetkrisen fått stanna hemma, kallas tillbaka till arbetet, meddelade försvarshögkvarteret. Enligt en talesman kan de vara tillbaka på jobbet redan på måndag.

Beskedet om de Pentagonanställda kom efter att trätobröderna i representanthuset lyckats enas om att anslå medel så att lönerna till 800 000 permitterade statsanställda kan betalas ut retroaktivt så fort frysningen av statlig verksamhet upphör.

Det fanns dock inga tecken på att parterna var närmare en lösning på den stora stridsfrågan om statsbudgeten.

En av de mer kufiska konsekvenserna av budgetbråket är att USA:s 900 mil långa landgräns till Kanada nu sköts av en enda person. "Kommissionär Kyle Hipsley är på egen hand. Från ett fältkontor i Montana hälsar han att allt är under kontroll", skriver BBC.

Det gäller dock bara skötseln av den fysiska gränsen. Den ymniga gränstrafiken kontrolleras av tullmyndigheten US Customs and Border Protection, och flyter i stort sett som vanligt eftersom myndigheten bara permitterat 12 procent av sina anställda.

Hipsleys ensamjobb toppar BBC lista över oväntade följder av budgetkrisen. Med glimten i ögat har det brittiska mediebolaget gjort en topp 10 över konstiga konsekvenser, där ord för permittering också är med - BBC skriver att dramat tvingar engelsktalande européer att lära sig "furlough" (permittering), ett i USA inte helt ovanligt ord som får "britterna att sträcka sig efter sina lexikon".

Mer läsning

Annons