Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Försvarar svenska språket

Språkförsvaret startade som en webbsida i början av 2000-talet. Så småningom bildades nätverket Språkförsvaret och detta ombildades i fjol till en förening.

Språkförsvaret är en partipolitiskt obunden ideell organisation som försvarar det svenska språket, inte minst mot engelskans expansion. Föreningen förordar mångspråkighet och stödjer mellannordisk språkförståelse.

Den här antologin om svenska språket innehåller några av Språkförsvarets bästa debattinlägg. Visst tecknar de ibland en lite väl tillspetsad bild. Svenska språket är förhoppningsvis inte i fritt fall.

Men de har absolut en stor poäng i att engelskan, inte minst i den akademiska undervisningen, fått för stor utbredning på svenskans bekostnad. Språk expanderar på andra språks bekostnad. Svenskarna är dessutom dåliga på andra språk än engelska.

Många svenskar tror att de talar flytande engelska, men det gör egentligen nästan ingen svensk i Sverige. Tänkandet görs alltid på det egna språket och människor som är uppväxta i Sverige tänker på svenska.

Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva

Språkförsvaret (www.sprakforsvaret.se)