Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstudie - för 100 000

Kommunens planer på ett virtuellt kulturhus har väckt starka reaktioner.

Allehanda.se kan nu berätta fler detaljer kring satsningen.

Bland annat har en konsult anlitats – för 100 000 kronor.

Annons

På nätet och i sociala medier har kommunens planer på ett virtuellt kulturhus blivit ett samtalsämne. Så här skriver en läsare:

"Är det ok att betala fiktiv kommunalskatt för att bekosta detta virtuella skrytbygge? Måste ju vara ett skämt!"

Även från politiskt håll ställer man sig frågande till kultur- och fritidsavdelningens idéer.

– Vi politiker i nämnden har inte alls varit inblandade i detta. Jag blev faktiskt väldigt förvånad när jag läste om det här i tidningen. Vi får väl se vad förvaltningen kommer att presentera här framöver, säger Zenitha Nordfjell (S), vice ordförande i nämnden.

Men om satsningen uppfattas som något diffus så är kostnaden är i högsta grad reell. Genom Världsklass 2015 har kommunen köpt in en konsult för 100 000 kronor. Sedan tillkommer möteskostnader.

"Målet är att prototypen till det virtuella kulturhuset skall vara klar i november 2013. Vi beräknar cirka tio möten med fem kommunala tjänstemän. 100 timmar."

Projektbeställare är avdelningschef Sune Westberg. Prototypen ska presenteras för nämnden i november. Enligt tjänstemännen är det, "viktigt att det här mötet blir inkluderande och bygger förtroenden".

Själva konsultuppdraget har gått till Torbjörn Johansson, senior konsult på företaget Innovation Impact.

– Jag arbetar med frågan nu och har inte riktigt skrivit färdigt förstudien. Men det handlar om en mix av fysiska reella arenor och virtuella, säger han.

Vad är ett virtuellt kulturhus för någonting?

– Det handlar om att koppla ihop byggnader med teknik. Sedan lägger vi på en virtuell grej så det blir en 3D-värld, säger Johansson.

Även Martin Borgs har reagerat på kommunens projekt: "Det påminner om Malmös försök att skapa ett virtuellt medborgarkontor i datorspelet Second Life, där ungdomar skulle kunna föra en dialog med kommunens tjänstemän och politiker med hjälp av avatarer."

Sloseriombudsmannen.se är ett initiativ från Skattebetalarnas förening som vill uppmärksamma slöseri med skattemedel. Och Martin Borgs är även ledamot i styrelsen för Statens kulturråd.

"Förhoppningsvis slutar Örnsköldsviks försök bättre än Malmös, som fick lägga ned satsningen 1,1 miljoner kronor senare", konstaterar han.

Det är kulturstrateg Bettan Edberg som har formulerat visioner kring det virtuella kulturhuset:

"I källaren föds idéer som rullar vidare genom huset som en bjära, smittar och besmittas, rullar in och ut i de virituella [sic!] rummen."

"Jag öppnade Kulturhusets internetsida och såg att det var en konsert på Folkan. Eftersom jag inte hade någon barnvakt så loggade jag in och "klädde mej" i min avatar. Det blev en fantastisk konsert där jag fick bandet att spela min favorit!"