Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör Vita huset - ännu en gång

Annons

Vad har Roland Emmerich emot Vita huset?

Nu har han förstört det på film inte mindre än tre gånger.

Det är en sådan typisk symbol för USA - det är lättare att få publiken att reagera om man förstör Vita huset än om man förstör ett hyreshus i Brooklyn, säger den tyske regissören till TT.

"Independence day", "2012" och nu Sverigeaktuella "White house down". I alla dessa filmer förstörs Vita Huset i Washington, presidentens bostad och själva symbolen för amerikansk makt i världen.

I "White house down" som får premiär på fredag attackeras Vita huset av terrorister och en något misslyckad agent, som råkar befinns sig i huset, blir den som ska försöka kämpa ner dem.

Liknande handling

Låter det bekant? Jodå, en liknande handling finns i "Olympus has fallen", nyligen släppt på dvd.

"Olympus has fallen", vad är det? säger Emmerich och skrattar. Jag hade inte en aning om det projektets existens när jag skrev på för den här filmen. Men det är Hollywood, och det finns rum för båda.

Presidenten spelas av Jamie Foxx, agenten av Channing Tatum.

Jag har besökt Vita huset en gång och träffat Obama. Jag tittade på och försökte komma ihåg så mycket som möjligt. Obama är väldigt presidentaktig, men kändes ändå som en vän. Jag ville försöka gå som han gör, men utan att det skulle bli någon sorts imitation av honom, säger Jamie Foxx.

Utveckling

Senast vi såg Jamie Foxx på film var det som den befriade slaven i Quentin Tarantnos "Django unchained" - en snabb förvandling, från slav till USA:s president på mindre än ett år.

Jamie Foxx skrattar.

Ja, det kan man kalla utveckling. "Django" var en fantastisk upplevelse, att få spela en karaktär som är en sådan ikon. Och att sedan få gå in i detta och ta på en kostym.

Channing Tatum har på några år blivit en av den amerikanska filmens omslagspojkar, och förekommer ofta i actionfilmer. Det tycker han om.

Jag tycker om att göra mina egna stunts. Det är kul. Och den här filmen handlar inte bara om action, det är också en film som försöker gå karaktärerna mera in på djupet. Roland har ett sätt att filma som håller adrenalinet igång. Det hände saker här som jag aldrig varit med om tidigare, och i slutet av inspelningen var jag blåslagen på riktigt.

Mer läsning

Annons