Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första godståget på Botniabanan

Tidigt på onsdagsmorgonen körde bangårdsoperatören Peiry Hanzon premiärfärden.

Solen hade inte ännu gått upp när den första godstransporten från fabrik lämnade BAE Systems Hägglunds AB för att via en kortare sträcka av Botniabanan frakta godset till Holland.

Bangårdsoperatören Peiry Hanzon körde lok och vagn från BAE Systems industrispår in på Botniabanan, genom Åsbergstunneln, över Åsdalens landbro och via Örnsköldsvik C ner till den gamla bangården. Där kopplades fler vagnar på och vid lunchtid ska hela ekipaget lämna Örnsköldsvik.

- Det är mycket glädjande att vi nu har inlett den kommersiella trafiken på banan även om det ännu är i blygsam omfattning, kommenterar Botniabanans VD Lennart Westberg.

Formellt har Botniabanan AB ännu inte överlämnat denna bandel till Banverket. Detta överlämnande kommer att ske oktober 2008 när hela etapp 1 mellan Örnsköldsvik C och Husum öppnas för kommersiellt bruk.


Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67