Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första folkmordsåtalen i Kambodja

Åtal för folkmord har för första gången väckts mot ledare för Röda khmerernas forna regim, meddelade en talesman för Kambodjas FN-stödda tribunal på onsdagen i Phnom Penh.

De båda åtalade är rödakhmerregimens näst högste ledare Nuon Chea och dess utrikesminister Ieng Sary, sade talesmannen Lars Olsen.

I veckan har både Nuon Chea och Ieng Sary ställts inför utredningsdomare och fått veta att de åtalas för folkmord mot det muslimska chamfolket och mot vietnameserna, förklarade Olsen och tillade att detta är första gången som någon har åtalats vid Phnom Penh-tribunalen för folkmord.

Under året har Röda khmerernas beryktade fängelsechef Kaing Guek Eav, alias Duch, rannsakats vid tribunalen. Åtalet mot honom har omfattat brott mot mänskligheten, brott mot Genèvekonventionen, överlagt mord och tortyr för hans tid som chef för fängelset S-21 i Phnom Penh. Dom har ännu inte fallit.

Andra höga rödakhmerledare som inväntar rättegång är Ieng Sarys hustru, förra socialministern Ieng Thirith, och den forne statschefen Khieu Samphan. Röda khmerernas högste ledare Pol Pot dog i sitt gömställe i djungeln 1998.

Tribunalen i den kambodjanska huvudstaden bildades 2006 i ett samarbete mellan FN och Kambodjas regering för att ställa Röda khmerernas ännu levande ledare inför rätta för vad som hände under rörelsens terrorvälde 1975-79. Under de åren miste uppemot två miljoner kambodjaner livet, mördade eller märkta av svält och svåra umbäranden.