Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första färskpotatisen upp ur myllan

Den 1 maj plockades de första utomhusodlade färskpotatisarna upp ur jorden på Bjärehalvön i Båstads kommun.

Premiären är den näst tidigaste någonsin, enligt branschorganisationen Svensk Potatis.

Skörden, som omfattar 25 kilo, kommer dock inte säljas i vanliga mataffärer utan sänds främst till restauranger. Billigt är det inte - 500 kronor per kilo kostar knölarna.

Men så är det också en konst att odla tidig färskpotatis, säger Lars Elofson, ordförande i Svensk Potatis. Frosten är odlarnas värsta fiende.

- Därför täcks plantorna sedan de satts i jorden med flera lager väv så att inte frosten ska kunna skada dem, säger han till TT.

Hur ska då nyskördad färskpotatis serveras? Lars Elofson har sitt favoritrecept klart:

- Det bästa är att koka färskpotatisen försiktigt i saltat vatten i åtta-nio minuter. Sedan serverar man den med lite salt och smör. Det är enkelt men oöverträffat.


/Allehanda.se