Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första begravningarna i Newtown

Annons

Två 6-åriga pojkar blev de första att begravas i Newtown på förmiddagen, lokal tid.

Han var en riktigt livlig, smart unge. Han skulle ha blivit en stor man, tror jag. Han skulle ha växt upp till att bli en jättebra pappa, säger morbrodern Alexis Haller om 6-årige Noah till NBC Connecticut.

Tidigare i dag sade president Barack Obama att USA inte gör tillräckligt för att skydda sina barn. Han talade vid minnesceremonin, och lovar att göra allt som står i hans makt för att en liknande tragedi inte ska upprepas.

Det är fjärde gången jag under min tid på presidentposten upplever detta, sade Obama till dem som samlats efter att 20 små barn och sex vuxna mist livet.

Han konstaterade att tragedin kunde ha skett på vilken skola som helst, i vilken stad som helst. USA måste nu enligt Obama göra mer för att skydda barnen från vapen och förhindra nya massakrer.

USA måste nu som nation ställa tuffa frågor. Vi kan inte tolerera detta längre. Dessa tragedier måste få ett slut. För att få det måste vi genomföra förändringar, sade presidenten. Kan vi verkligen säga att vi gör tillräckligt för att ge alla barn i detta land den chans de förtjänar. Jag har funderat över det de senaste dagarna. Om vi är ärliga mot oss själva är svaret nej, sade han samtidigt som 26 ljus brann av hans podium till minne av offren.

Hjärtskärande snyftningar bröt tystnaden när Obama sakta läste upp namnen på de 20 barnen och sex vuxna som besinningslöst sköts ihjäl av 20-årige Adam Lanza på Sandy Hook-skolan i fredags.

Skolmassakern i Newtown är den näst värsta i USA:s historia när det gäller antal döda, och har redan lett till en häftig debatt om landets vapenlagar.

I helgen meddelade demokraten Dianne Feinstein att hon lägger fram ett förslag i senaten om förbud mot vissa typer av automatvapen. Flera andra kända vapenmotståndare, som New Yorks borgmästare Michael Bloomberg och Illinois-guvernören Pat Quinn, krävde strängare vapenlagar. Men de mötte inte oväntat hårt motstånd från vapenlobbyn National Rifle Association (NRA).

Mer läsning

Annons