Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Första akterna klara för Urkult 2013

I sommar hålls den nittonde upplagan av Urkultfestivalen och nu har arrangörerna bokat sina tre första akter.
Gambiske koraspelaren Dawda Jobarteh, finska folkmusikbandet Värttinä och Gottnes folkmusikstolheter Algot är klara för Urkult 2013.

Annons

Näsåkers unika musikfestival Urkult går stabilt mot nästa års 20-årsjubileum. Årets upplaga blir nummer 19 i ordningen och nu har arbetet intensifierats inför sommarens stora fest på festplatsen i Nämforsen.

Urkult har nu gjort klart med sina tre första akter. Ända från Gambia hämtar man internationellt kända koraspelaren Dawda Jobarteh, som numera är boende i Danmark. Dawda tillhör den nya generationen koraspelare och hans afrikanska musik tolkas som suggestiv och svängig. Han blev för övrigt personligen inbjuden av Peter Gabriel att spela på dennes musikfestival Womad, och han har även spelat med en mängd framstående afrikanska musiker, däribland Toumani Diabaté och Bassekou Kouyaté.

– Dawda är en spännande musiker som har utvecklats enormt under de senaste åren. Jag känner honom sedan 1982 när jag var i Gambia och hälsade på hans farfar Alhaji Bai Konteh och deras familj. Då var Dawda ett litet barn, men hade redan börjat lära sig spela kora. Nu bor han i Danmark och har en lysande internationell karriär, säger Ken Day, artistbokare för Urkult.

Bokade för Urkult 2013 är även rutinerade och kända finska folkmusikgruppen Värttinä. Bandet, som bildades av systrarna Sari och Mari Kaasinen redan 1983, har på senare år allt mer mixat sin östfinska folkmusik med dofter av etnopop och har totalt släppt elva studioalbum.

– En finsk grupp som har spelat över hela världen i över 30 år. Jag har försök flera gånger att få dem till Urkult, men det är inte förrän nu som allting har klaffat, berättar Ken Day.

Sist men inte minst är folkmusikduon Algot, från Gottne, klar för sommarens Urkultupplaga. Genom vinsterna i svenska och internationella Musik Direkt-finalerna år 2009 har bandet skapat sig ett namn på den svenska folkmusikscenen. Under våren släpper man dessutom sitt efterlängtade debutalbum.

– Det känns kul att kunna presentera Algot, eftersom de har lokal anknytning, konstaterar Ken Day.

Förra årets Urkultupplaga blev en lyckad och välbesökt historia, inte minst tack vare den omtalade och populära spelningen av Laleh. Urkult 2013 äger rum 1-3 augusti.

– Ambitionen för 2013 års upplaga är att göra Urkult till en ännu bättre och mer mångfacetterade festival. Samtidigt laddar vi också upp inför vårt 20-årjubileum nästa år. Men 2013 är absolut inte ett mellanår, tvärtom. Det är full steam ahead, säger Ken Day, ursprungligen från New Jersey, USA.