Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forssells dubbla segerglädje

Annons

Svenskt travkriterium blev en härlig familjefest för familjen Forssell. Dottern Anna äger vinnaren Rokkakudo med pappa Torsten. Dessutom sköter Anna träningen.

Det här är helt sjukt, upprepade hon i vinnarcirkeln.

Ulf Ohlsson körde ett exemplariskt lopp på Solvalla. Han väntade länge i andraspår, i början av upploppet kom luckan och Rokkakudo spurtade till klar seger.

Förstapriset i Kriteriet är två miljoner kronor. Men Anna Forssell anmälde hästen till "premiechansen" som unghäst och fick därmed fyra miljoner kronor.

Jag såg loppet på tv inne i fikarummet i stallet. Ju längre loppet gick desto mer nervös blev jag och när Ulf hittade luckan med Rokkakudo så förstod jag ju att han kunde vinna. Det är en fantastisk häst och en fantastisk kusk, sade Anna Forssell.

Anna köpte hösten på kriterieauktionen för två år sedan. Samma dag som hennes mamma gick bort.

Rörd till tårar

Nu tänker jag på mamma i himlen, sade hon och torkade tårarna.

Pappa Torsten var också rörd till tårar där han stod med fina priser och blommor i famnen.

Jag brukar komma ner till Anna och köra ibland. Efter att ha fått köra Rokkakudo frågade jag henne vem som var ägare, för han var så fin. Det är jag, svarade hon. Jag frågade om jag fick köpa halva och det fick jag, berättade pappa Forssell.

Tar över efter Svanstedt

Inom kort lämnar Forssell Stockholmsområdet för att flytta ner till Bjertorp i Västergötland. Åke Svanstedt lämnar sin träningsanläggning om tre veckor och då fanns det plats för kriterievinnaren.

Ulf Ohlsson gjorde jobbet i sulkyn och var felfri. Han avvaktade iskallt på slutvarvet när hästarna kom i tredjespår.

För att vinna ett sånt här stort lopp måste man chansa lite och i dag höll det. Det är största loppet som jag vunnit och det känns otroligt härligt just nu, sade Bergsåkerskusken.

I finalen i Europaderbyt (grand prix UET) blev det svenskt genom Mosaique Face och Lutfi Kolgjini. Kolgjini blev därmed dubbel derbyvinnare eftersom han även vann det svenska derbyt för en månad sedan.

Den svenska trion Ina Scot (1993), Conny Lobell (2005) och Maharajah (2009) har tidigare lyckats med bedriften.

Vann på världsrekordtid

Mosaique Face ledde loppet från start till mål och vann på världsrekordtiden 1.10,8 över medeldistans.

Han är inte så stor och travar lite speciellt ibland. Men han har ett enormt hjärta och är en underbar individ, sade Kolgjini.

I Oaks för treåriga svenska travston dominerade Roger Walmann. Både ettan D'One och tvåan Mellby Briolett kommer från Solvallatränarens stall. Och både hästarna var med i premiechansen. Det innebar 2,8 miljoner kronor till D'One och 1,4 miljoner kronor till stallkamraten Mellby Briolett.

D'Ones föräldrar Donato Hanover och Giant Diablo delar på världsrekordet över kort distans på 1.08,5.

Mer läsning

Annons