Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag till handlingsplan: Ingen skola för barn till EU-migranter i Härnösand

Det blir ingen skola för barn till romska tiggare i Härnösand. Nu har kommundirektör Sofia Pettersson klar med sitt förslag till handlingsplan för hur Härnösands kommun ska hantera EU-immigranter. Planen ska behandlas vid nästa kommunstyrelsesammanträde.

Annons

I planen slås fast att Härnösands kommun inte kommer att erbjuda någon generell skolgång för barn till EU-migranter. Kommunen kommer också att se till så att kommunens ordningsstadga följs.

"Det betyder att bland annat camping och systematisk övernattning på platser som ej är avsedda för detta ändamål inte kommer att accepteras och att regler om nedskräpning kommer att efterlevas", skriver Sofia Pettersson.

Kommunen kommer också att vissa fall kunna ställa upp med pengar till en hemresa för EU-immigranterna.

"Sådant stöd ges inte mer än en gång per individ."

Hon påpekar också att socialtjänsten ska ingripa om man misstänker att barn far illa.

I handlingsplanen framgår också att man kommer att göra en överenskommelse med en ideell organisation om ett härbärge på fyra platser. Här ska finnas tillgång till toalett, dusch och tvätt.

Man vill också ha en dialog både med den idéburna sektorn och med polisen och aktivt följa kommunförbundet utvecklingsarbete genom projektet "Make Sense" som syftar till social inkludering och egenmakt för utsatta EU-medborgare.

Läs också

Fler artiklar om romer

Kommunen utreder om EU-migranternas barn ska få gå i skola i Ö-vik

"Vi vill inte tigga mer"