Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag om temperaturtak

Annons

Enligt det första officiella förhandlingsutkastet vid klimatmötet i Köpenhamns sätts taket för den globala temperaturökningen till mellan 1,5 och 2 grader enligt AFP som läst dokumentet.

Det lägre gradtalet förespråkas av små önationer och flera afrikanska stater som anser sig extra utsatta för klimathotet.

Ledande industrinationer och länder med snabb tillväxt - som Kina, Indien och Brasilien förordar det högre gradtalet på två grader som tak för hur mycket temperaturen får öka.

Temperaturökningarna jämförs med de temperaturer som rådde under förindustriell tid.

Förhandlingstkastet går nu över till ländernas miljöministrar som anländer till Köpenhamn i helgen. Deras uppgift blir svår eftersom oenigheterna mellan länderna är stora.

Även utkastet återspeglar oenigheten till fullo. Texten är full med parenteser och alternativa skrivningar på de punkter som länderna inte kunnat enats om.

Det slås dock fast att de globala utsläppen av växthusgaser bör minskas med minst 50 procent till 2050. Huvudbördan för detta ska bäras av de rika länderna. Deras minskningar ska vara minst 75 till 80 procent år 2050.

I utkastet ges också siffror över minskningarna på medellång sikt. Enligt detta skulle de rika länderna reducera sina utsläpp med 25-40 procent till 2020.

Det förslaget kommer med all sannolikhet att vålla strid, eftersom buden från många länder, exempelvis USA, är långt lägre. De flesta beräkningar som gjorts visar att i-ländernas samlade bud i nuläget ger minskningar på högst 18 procent.