Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag om samtycke vann

Annons

Folkpartiets landsmöte antog partiledningens förslag om att införa en lag om samtycke i sexualbrottslagstiftningen. Men landsmötet gick ännu längre.

Ett tillägg med lydelsen om att en person ska kunna dömas om personen "borde ha förstått att samtycke inte förelegat".

Samtyckesförslaget innebär att ett nytt brott - sexuellt övergrepp - införs som kriminaliserar att genomföra en handling med en person utan dennes samtycke, oavsett om tvång eller utnyttjande har förekommit eller inte. Tillägget om att en person "borde ha förstått att samtycke inte förelegat" skärper det förslaget ytterligare.

Folkpartiledaren Jan Björklund uppfattar landsmötets tillägg till beslutet om en samtyckeslag som ett förtydligande till partiledningens beslut. Det gör inte Anna Mårtensson, som är åklagare och företräder Liberala kvinnor på landsmötet där hon fick igenom skrivningen.

Det är en helt annan sak, det är inte bara ett förtydligande. Jag bedömer att det är två helt olika brott, ett samtyckesbrott som skulle kallas sexuellt övergrepp och ett oaktsamhetsbrott.

Hon jämför med häleri och häleriförseelse. Man döms för häleri om man vetat att man köpt stöldgods och till häleriförseelse om man borde ha förstått att det var stöldgods.

Det här är mycket bredare än samtycke och borde kunna leda till fler åtal, säger Anna Mårtensson.

Folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson delar inte Mårtenssons uppfattning att tillägget innebär ett nytt brott, oaktsamhetsbrott.

Tillägget är ett bra förtydligande när man ska pröva om man fått ett samtycke, man kan inte säga att man inte förstod utan man borde ha förstått, så tolkar man ju all lagstiftning i Sverige. Landsmötet har inte bifallit motionerna om oaktsamhetsbrott utan bara det här tillägget, säger Pehrson.

Landsmötet antog senare på dagen också partiledningens förslag om att kräva långsiktiga ägare inom välfärden. Vinstdrivande företag ska kunna verka i välfärdssektorn "så länge kvalitetskraven uppfylls och ägarna tar ett långsiktigt ägaransvar" blev landsmötets beslut.

Folkpartiledaren Jan Björklund hade sin tolkning klar efter beslutet vad det innebär för vård, skola och omsorg.

Genomförs våra förslag kommer riskkapitalbolag inte finnas kvar inom de här välfärdssektorerna. Det beror på att vi tycker att de är för kortsiktiga ägare. De är inte intresserade av långsiktigt ägande, sade Jan Björklund.

Mer läsning

Annons