Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag: Lättare få skjuta varg

Annons

Skyddsjakt på varg bör förenklas och de som drabbas av vargangrepp ska få högre ersättning, föreslår Vargkommittén som i dag presenterar sin utredning.

Kommittén anser att den nu stoppade licensjakten kan tillåtas - om vargstammen blir tillräckligt livskraftig.

Innan licensjakt blir aktuell bör bara skyddsjakt tillåtas med undantag för genetiskt värdefulla djur. Med förenklade regler ska det gå snabbare att få tillstånd för skyddsjakt när varg dödat tamdjur.

Som det är i dag så finns det mycket kritik mot att skyddsjaktbeslut tar väldigt lång tid, vilket innebär att beslutet i realiteten inte får någon effekt för vargen, säger Peter Egardt, ordförande för Vargkommittén, till TT.

Enligt förslaget ska skyddsjakt beviljas vid första angrepp på frigående djur inom fäbodbruk, rennäring och på skärgårdsöar.

I alla andra fall vill vi också ha förenklade beslut, säger Peter Egardt.

I en debattartikel i SvD skriver Egardt att vargpolitiken länge varit alltför antalsfixerad. Han skriver inte hur många vargar som bör finnas, och att det är orimligt att riksdagen fattar beslut om det.

Dagens cirka 400 vargar utgör ett hot reellt mot fäboddrift, får- och rennäring, skriver han.

Enligt förslaget ska länsstyrelserna besluta om skyddsjakt.

Jag tycker att det är jättebra att vi får en enklare hantering av skyddsjakten. Det är en nödvändighet, så att människor kan skydda sina tamdjur och sin egendom, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, till TT.

Det behövs en långsiktig politik på området, säger han.

Vi har ju levt nu under flera år i något sorts vakuum, där vi inte har kunnat förvalta vargstammen på ett bra sätt och det här är ohållbart.

Egardt konstaterar att vargarna i Sverige ökar och sprider sig, och att allt fler människor berörs av vargen. Debatten kring vargen har också varit väldigt infekterad.

Djurhållare och jägare känner att de inte kan påverka sin situation, säger Peter Egardt. Många har också konstaterat att politiken har varit otydlig.

Miljöorganisationerna Världsnaturfonden (WWF) och Naturskyddsföreningen är försiktigt positiva till utredarens förslag.

Det här skulle kunna bryta den nuvarande låsningen i vargfrågan om förslagen genomförs, säger Peter Westman, naturvårdschef på WWF.

När gynnsam bevarandestatus av vargen, och ett antal andra kriterier, har uppnåtts ges även möjligheter till licensjakt. Men exakt vad gynnsam bevarandestatus innebär är inte helt utrett.

Vargkommittén redovisar nästan 40 förslag. Förutom skyddsjakt och ersättning till drabbade handlar det även bland annat om skadeförebyggande åtgärder, begränsning av illegal jakt samt resurser till ansvariga myndigheter. Betänkandet ska nu behandlas vid ett möte med olika remissinstanser och sedan behandlas i regeringskansliet.

Bakgrund: Vargkommittén

Vargkommittén, som består av representanter för nio organisationer - jägarorganisationer, fäbodbrukare, lantbrukare och miljöorganisationer - tillsattes av regeringen för två år sedan i avsikten att fungera som ett "forum för vargfrågor". Kommittén ska även föra en dialog, som det heter, om hur de stora rovdjuren påverkar samhällsekonomin i glesbygden.

Tidigare i år enades kommittén om en gemensam åsiktsförklaring om vargpolitiken, att vargstammen ska uppnå gynnsam bevarandestatus. Fast exakt vad detta innebär sades aldrig och det är välkänt att jägarna och miljöorganisationerna står långt från varandra när det gäller frågan om hur stor vargstammen bör vara.

Mer läsning

Annons