Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag för nya anslagstavlor i centrum

Utredningsingenjör Bo Olofsson menar att viljan finns från kommunens sida att tillgodose behovet av nya anslagstavlor. Frågan har nyligen varit på tapeten i Tekniska nämnden.

Annons

Nämnden, som i princip sammanträder en gång i månaden, består av politiker i olika utskott som fattar beslut rörande Örnsköldsviks kommun för att senare överlåta ärendet åt de tjänstemän som ska sätta beslutet i praktik.

Varför finns det inga anslagstavlor i centrum?
- Det finns inga av flera orsaker, säger Bo Olofsson. Dels vet vi inte hur stort behovet är, dels har vi inte några bra platser på lager. Studieförbunden har gjort en skrivelse, på vilken vi svarat att så fort vi får medel och hittar lämpliga platser kan vi göra något åt detta. Vi tittar på torget, inre hamnen, stadshustorget och torget vid Gallerian. Det är de platser som är intressanta för de som affischerar. Hur långt bort detta ligger vet vi inte. Det finns redan några platser, men inga som är bra.
Är det tillräckligt med de platserna?
Nej. Vi kanske tycker det, men om det klistras på väggar så är det tydligen inte det. Väggar som vetter mot offentlig plats får inte användas. Exempelvis gator, torg och parker som kommunen rår om.
Åhléns, bestämmer de över sina väggar?
Ja, det är ju klart. De väggarna vetter också mot offentlig plats. Åhléns tycker inte heller om att det klistras där.
Måste kommunen samarbeta med, eller betala Åhléns, för att få tillstånd att sätta upp en anslagstavla på deras vägg?
Ja, vi måste förmodligen betala. I mån av medel naturligtvis.
Hur fungerar samarbetet mellan polis och kommun i detta fall?
Vid uppsättning av någonting på allmän plats ska man ha tillstånd. Tekniska
kontoret är ett remissorgan, vi yttrar oss alltså över detta. Polisen kan
inte ge tillstånd om inte vi är positiva. En förfrågan lämnas först till polisen, som skickas ansökan till oss. Jag tittar på den och låter den gå i retur. Är det så att de begär annonsering på rätt sätt får de tillstånd. Frågar de om de får klistra upp affischer på våra fastigheter, säger vi nej.
Inkommer klagomål rörande affischering?
-Ja, det sattes upp affischer angående en auktion den femtonde april. En klar olaglig sak. Cirkusar som sökt tillstånd har vi sagt ja till, om de tar bort dem senare. Då ska det vara en snabb och bra information på strategiska
ställen som inte stör trafiken. Affischering mellan anslagstavlorna, på själva fasadväggen, det vill vi inte ha. Men vi river inte ner, utan hoppas att de tar ner så småningom. Vi går inte och kollar om de hamnar där vi har sagt.
Stämmer det att ett förslag om nya affischeringsplatser varit uppe i
nämnden?
Det finns ett förslag. Vi ska försöka arbeta i den riktningen att vi får
ett antal nya tavlor på de platser jag tidigare nämnt.
Så då kan vi vänta oss nya tavlor snart?
Ja, viljan finns från vårt håll. Kan vi få in detta så att det passar in i gatumiljön och har tillräckligt med medel, är det inga problem. Plus att någon sköter detta. Det vore väldigt bra om någon förening ville
ta tag i det.


TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons