Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslag för grönare EU

I Kramfors idag 29/4 uppmärksammar vi de växande fiskodlingarna som förstör vatten i vårt vackra världsarv Höga kusten.
De storskaliga fiskodlingarna orsakar övergödning, syrefria bottnar och förstör badvattnet – och vi menar att Sveriges därmed bryter mot EU:s vattendirektiv som kräver god ekologisk status.

EU-politik handlar för oss om att jobba på två fronter samtidigt. Dels ska vi jobba som en blåslampa för att få Sverige och andra länder att faktiskt följa de EU-lagar om miljöskydd som redan finns, oavsett om det handlar om nedsmutsande fiskodlingar i Sverige eller kuperade grissvansar i Danmark. Dels ska vi arbeta i EU-parlamentet för att stärka miljöskyddet.

Miljöpartiet har visat att vi kan göra skillnad i EU. I samarbete med medborgare och folkrörelser från hela Europa har vi de senaste åren lyckats styra om EU:s fiskepolitik – från överfiske till att för första gången sätta hållbara fiskbestånd som mål. Vi vill fortsätta göra skillnad.

Klimat- och miljöpolitiken är den viktigaste frågan för väljarna i EU-valet, enligt en Sifo-undersökning nyligen. Vi håller med. Om vi struntar i klimatförändringarna idag betyder det att vi skickar en dyr nota till barn och barnbarn.

Miljöpartiet vill att EU ska ha ambitiösa klimatmål, som gör att näringslivet vågar investera i förnybar energi och energieffektivisering. Sådana mål påverkar inte minst de stora pensionsfonderna. Ska våra pensionspengar hjälpa bolag som investerar i mer kol och olja än vad vi kan förbränna om vi ska klara klimatet? Eller ska pengarna gå till smarta energilösningar som kan minska utsläppen och skapa hållbara jobb?

Alla är inte med på banan. Moderaterna säger nej till förändring. De har röstat emot både bindande mål för förnybar energi och energieffektivisering i EU-parlamentet och dessutom stoppat förslag som skulle öka priset på utsläpp.

Grön EU-politik handlar om att göra det miljövänliga valet enklare och billigare. Vi vill använda denna princip till allt; från att göra det lättare att köpa ekologisk mat och att rensa upp bland gifterna i barnens vardag – till att skydda världshaven från plastskräp och att minska klimatutsläppen.

I den ekonomiska krisens spår växer splittringen mellan människor. Kvinnors rättigheter begränsas när Spanien inskränker aborträtten. Romer diskrimineras i flera länder, inte minst i östra Europa. Högerextrema partier vill begränsa den fria rörligheten lite varstans. Och samtidigt drunknar människor, som flytt från förtryck och tvingats på farliga rutter för att nå Europa, i tusental i Medelhavet. Det måste vi ändra på!

En röst på Miljöpartiet i EU-valet är den säkraste rösten för ett öppet och humant Europa: för jämställdhet, mot diskriminering, och för alla människors rätt att röra sig fritt i Europa.

Vi vill också driva på arbetet för att minska korruptionen och ge EU en större roll i arbetet med att bekämpa korruptionen i medlemsländerna. Detta ställer högre krav inte minst på EU:s egna institutioner.

Vi gröna går till val på klimatansvar för barnens framtid och ett mer öppet och humant Europa – mot miljöförstöring, högerextremism och begränsad rörlighet. Den 25 maj väljer du.

Isabella Lövin

EU-parlamentariker och förstanamn på MP:s lista i EU-valet (MP)

Göran Hådén

Härnösand, kandidat till EU-parlamentet (MP)

Eva Andersson

etta på MP Västernorrlands landstingslista

Rolf Andersson

etta på MP Kramfors kommunlista

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel