Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolor ska rensas från gifter: "Barn är extra känsliga"

Byt ut leksaker, köks- och måltidsutrustning av plast. Ta bort gamla plastgolv, som ofta innehåller pvc. Städa när förskolorna håller stängt.
Det är några konkreta idéer som man kan göra för att förbättra miljön för barn på förskolan.

På tisdagen arrangerades Länsstyrelsen Västernorrland en stor konferens på Sambiblioteket i Härnösand för att öka kunskapen om kemikalier i vår vardag och hur man kan undvika de värsta fällorna om hur miljön på förskolorna i Västernorrland ska kunna förbättras. Viktiga frågor rörde varför det är viktigt att jobba med kemikaliefrågorna, hur vi i länet kan arbeta bättre för att minska de skadliga kemikalierna i vår närmiljö, till exempel i förskolan. Olika föreläsare från Kemikalieinspektionen, Upphandlingsmyndigheten, Karlstads universitet och Naturskyddsföreningen var på plats.

Nu jobbar flera myndigheter för att tillsammans stärka arbetet för en mer giftfri vardag. Barn och unga är en prioriterad grupp för bland andra Kemikalieinspektionen som har en handlingsplan för en giftfri vardag.

– Barn är extra känsliga för exponering av farliga kemikalier såsom exempelvis hormonstörande ämnen. Därför är detta ett prioriterat område. Det är viktigt att hitta samarbeten och att lära av varandra. Det är därför som vi har träffats, säger Rebecka Bjurhall på länsstyrelsen i Härnösand.

Den relativt nybildade Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta krav som kan hjälpa kommuner att i sin upphandling ställa krav på minskad förekomst av miljö- och hälsofarliga ämnen i förskolan.

Många kommuner har under senare år börjat jobba med giftfri förskola. Men överallt fungerar detta arbete inte optimalt.

Budskapet på träffen i Härnösand var att alla måste vara delaktiga: beslutsfattare, förskolepersonal, upphandlare och miljöstrateger. Upphandlare har ett perspektiv, förskolepersonal ett annat.

Anette Svensson sakkunnig på Upphandlingsmyndigheten märker att det kan vara svårt för kommunerna att veta hur man ska prioritera. Handlar det om maten eller leksakerna eller är det lokalerna? Här har Upphandlingsmyndigheten har tagit fram stöd som hjälp för bland andra förskolepersonal.

– Det är bra att ha en avtalskatalog att luta sig mot där det tydligt framgår vilka leksaker som är bättre att välja ur miljösynpunkt, säger Anette Svensson, Upphandlingsmyndigheten.

Anette Svensson tycker att det är viktigt att se en helhet.

– Vi har jobbat både med detaljerade krav på produktområden som upphandlarna kan använda och med webbutbildningar, där en vänder sig till förskolepersonal och en till upphandlare och beslutsfattare.

Kravpaket för Giftfri förskola har tagits fram för områden som leksaker och hobbymaterial, köks- och serveringsutrustning, möbler och textilier.