Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskollärararens budskap till föräldrarna: "Umgås med ditt barn hemma – för bådas skull"

Jag jobbar sedan många år tillbaka på en förskola som förskollärare. Jag har alltid trivts jättebra i mitt yrke, med kollegor och vad vi ger barnen på förskolan.

Vi har en jättebra pedagogisk läroplan som vi försöker följa. Men tyvärr stämmer inte verkligheten in på vad som står där. Vi försöker verkligen följa den och ge alla barn en pedagogisk upplevelse, men tyvärr fungerar det inte som vi önskar.

Barngrupperna är stora, ofta mellan 20 och 25 barn per avdelning och det är oftast bara timmarna runt lunch vi är full personalstyrka (om vi ens är det på grund av vikariebrist).

■■ För fler insändare, klicka här.

Alla barn har tyvärr inte möjlighet att komma till tals och bli lyssnade på varje dag, och då mår man som pedagog dåligt, men tyvärr ser det ut så.

Vi kan dela barnen i mindre grupper, men de blir ändå på cirka åtta till tio barn. Det är svårt som ensam pedagog att hinna med även då.

De dagar 15-timmarsbarnen är lediga är det färre barn. De dagarna går oftast åt till återhämtning, planeringar och funderingar om hur vi ska få veckan att fungera. Alla barn har rätt till förskola, och så ska det vara – men till vilken kostnad?

Ett önskemål skulle självklart vara färre barn i grupperna, vilket vi länge har påpekat till politikerna.

Sedan har vi ju även problemet att många föräldrar väljer att ha sina barn på förskolan trots att de är hemma, jobbar skift och så vidare.

Barn skaffar man ju för att man vill umgås med dem, inte för att de ska lämnas bort. De har det inte bättre på förskolan!

Många barn har inte det bättre av att vara på förskolan när de får syskon. Kanske som femåring men inte tidigare.

Tänk att bli bortlämnad när en ny ”varelse” kommer in i familjen?! Hur skulle det kännas? Många tankar och funderingar, barnen är ju det bästa vi har! Så fundera nu över er situation – måste vi alltid åka iväg till förskolan?

Ta en mysig dag hemma i stället och lyssna på ert barn! Alla helst när det blir lov, till exempel jullovet framöver. Låt barnen vara hemma och umgås, egentid får man när barnen har vuxit upp.

En förskollärare som trots allt gillar sitt jobb

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel