Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskaren som har en lösning

"Robin Hood-modellen", att ta från de rika och ge till de fattiga. Kan det vara lösningen på problemen med övergödning från fiskodlingarna?

Ja, i varje fall kommer man en bra bit på väg. Det tror forskaren Hanna Carlberg vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.

– Vår målsättning är att få fram ett fiskfoder som kan ge en Krav-märkt röding, säger hon.

Annons

Vi träffar henne vid Umeå marina forskningscenter där hon jobbar med miljövänligt fiskfoder. Projektet har också en testverksamhet vid den kommersiella fiskodlingen vid Kälarne. Målet är att ta fram ett fiskfoder som ger mindre, inte mer, övergödning av Östersjön. Och som inte leder till utfiskning av världshaven.

Så här ser principen ut:
I Östersjön ska man odla blåmusslor, som tar upp näringspartiklar med gödande kväve och fosfor ur vattnet. Musslorna omvandlas till fiskfoder.

Det fodret använder man sedan för odling av röding i inlandet. I sjöar och vattenregleringsmagasin där vattnet genom regleringen blivit näringsfattigare än det egentligen ska vara.

Man flyttar näring från övergödda Östersjön till näringsfattiga kraftverksdammar. Och producerar samtidigt fisk utan att behöva fiska ut andra hav för fodret. En så kallad "vinn-vinn-situation",

– Genom att vattenståndet varierar i dammarna har näring sköljts bort och även sedimenterat på botten. En tillförsel av näring kan vara gynnsamt för växter och djur i de ekosystemen, säger Hanna Carlberg.

Har man dessutom odlingarna långt upp i vattendragen minskar risken att ett överskott av fosfor och kväve från odlingarna ska nå ut till havet.

Ytterligare ett sätt att producera material för det nya fiskfodret är att odla en mikroorganism, ett svampmycel. Organismen heter Zygomyceter och kan odlas fram på rester från massaindustrin, på svartlut, där den klarar av att bryta ner stärkelse till socker.

Försök pågår också med att blanda skarpsill från Östersjön i fiskfodret. Det är också något som skulle gynna torsken eftersom skarpsill äter torskägg och skarpsillen har ökat stort i antal på senare år.

Det går att rena skarpsillen från dioxiner, men det blir då en sörja av fisken som inte människor tycker om, däremot rödingen. Hanna Carlberg berättar att om rödingen själv får välja föredrar den det nya miljöfodret.

Testverksamhet pågår även med att odla vanlig jäst som fiskfoder.

– Just nu pågår försök där vi ser att fisken mår bra av fodret, att fisken smakar bra och har bra näringsinnehåll med mycket Omega 3.

När det nya fodret är klart att ta i bruk kommersiellt kan hon ännu inte svara på. Men praktiska försök är alltså i gång och hittills ser det lovande ut.

Vilka volymer man kan få fram och hur prisbilden ser ut återstår att se.

– Jag tror i varje fall att konsumenterna kan vara beredda att betala lite mer för fisk man vet är hållbart odlad, säger Hanna Carlberg.

Hennes forskningsprojekt, som också är ett doktorandarbete, ingår i ett ännu större projekt som EU driver för hela Östersjön, med arbetsnamnet Aquabest.