Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare: "Vargrädslan är invand"

Håkan Sand är researcher på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och svarar här på frågor om vargrädsla och varghat.

Annons

Finns det en befogenhet för vargrädslan?

– Nej, väldigt lite som det ser ut i dag. Det finns ingen människa som angripits av förvildad varg på 200 år. Det som i sådant fall har hänt är att människor attackerats av varg i fångenskap. Hundar som används i jakt eller går lösa och tamboskap så som får är de som är mest utsatta för vargangrepp.

Vad beror varghatet som finns på?

– Rädslan för och aggressiviteten mot vargen ligger kvar sedan väldigt långt bak i tiden. Den var en konkurrent till oss i jakt på föda och vi fick kämpa för vår överlevnad när den attackerade vårt tamboskap. Det finns inga rationella förklaringar för de här känslorna i dag, men de ligger invanda i oss människor sedan den tiden.

Finns samma känslor kring björn?

– Nej, men björnen utgör en större risk än varg. Där har det hänt att människor blivit angripna de senaste 10-15 åren. Trots det är risken att angripas av björn fortfarande väldigt liten. Det är i sådana fall om man jagar med hund som det kan hända.

Vad gör man om man får vargbesök?

– Det är det vanliga, man får slamra med något och göra höga ljud ifrån sig för att skrämma bort den. Framför allt ska man höra av sig till länsstyrelsen på en gång. Då kommer de ut och informerar om vad man kan göra i varje enskilt fall.

Annons