Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare sågar Nobelpristagare

Två av vinnarna av årets Nobelpris i fysik är ovärdiga utmärkelsen, säger två kritiska tidigare kolleger till dem i den kanadensiska tidningen Globe and Mail.

Pristagarna Willard Boyle och George Smith delade priset med Charles Kuen Kao. Boyle och Smith fick det för att ha uppfunnit en digital bildsensor, ett instrument kallat CCD som revolutionerade fotograferingen. Kao som fick halva prissumman belönades för att vara upphovsman till den optiska fibern.

Men kritikerna hävdar att Boyle och Smith inte hade något att göra med utvecklingen av CCD.

De skulle inte känna igen en avbildningsapparat om den så stirrade dem i ansiktet, säger Eugene Gordon i Globe and Mail.

Forskade tillsammans

Gordon och Mike Tompsett forskade tillsammans med Boyle och Smith vid Bell Laboratories i New Jersey. Gordon anser att Tompsett, den tidigare ledaren för forskargruppen som arbetade med CCD, är den värdige pristagaren. Gruppen tog 1969 fram de två första framgångsrika exemplaren av detta instrument.

Eugene Gordon hävdar att det patent som Nobelkommittén citerar i sin motivering inte har något att göra med instrumentet för digital bildhantering. Tompsett kom på hur detta skulle lösas, säger Gordon:

Jag anser att de begått ett misstag. Citatet är helt fel.

Tompsett säger å sin sida att Boyle och Smith förtjänar erkännandet för att ha kommit på ursprungsidén. Men de utvecklade sedan tekniken i fel riktning, anser han:

De studerade en minnesfunktion och förutsåg inte fotomöjligheten.

Han anser att den svenska kommittén "gjort en extremt usel undersökning" och gjort ett "verkligt misstag".

Smith avfärdar kritiken

George Smith avfärdar de forna kollegernas kritik i en annan kanadensisk tidning, Halifax Chronicle Herald:

Jag har dokument som motbevisar det mesta av det de säger. Resten av deras påståenden är inte alls logiska.

Smith tycker att Tompsett ska ha erkännande för gott ingenjörsskap men inte för att ha hittat på principen bakom CCD.

Den optiska fibern och den digitala bildsensorn möjliggjorde tillsammans i praktiken utvecklingen av det moderna informationssamhället med internet, bredband och digitalkamera.