Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare: Må klimatmötet misslyckas

Planeten skulle må bättre av att det kommande klimattoppmötet i Köpenhamn slutar med sammanbrott, hävdar en amerikansk forskare som haft stor del i att uppmärksamma världen på riskerna med den globala uppvärmningen.

En överenskommelse lär bli så full av brister att det vore bättre att börja om från början i stället, tycker James Hansen.

Om det blir något i stil med Kyoto kommer det att ta flera år bara att förstå vad det innebär, säger han till brittiska tidningen The Guardian.

Hansen är särskilt emot handel med utsläppsrätter, ett system som bland annat EU tycker är bra för att minska utsläppen.

Slavar och nazister

Det här kan jämföras med när Abraham Lincoln skulle ta sig an slaveriet eller när Winston Churchill ställdes inför nazismen. I sådana frågor finns inget utrymme för kompromisser. Man kan inte säga: "låt oss kompromissa och minska slaveriet med 40 eller 50 procent". Vi har inga ledare som säger det som verkligen krävs.

Klimatmötet i Köpenhamn 7-18 december ska leda till ett nytt globalt klimatavtal som ska ersätta Kyotoavtalet. Så gott som alla i-länder har lovat tillmötesgå FN:s klimatpanel IPCC:s önskemål. USA ligger dock långt efter. Samtidigt måste de stora u-länderna dämpa sin ökningstakt med 15-30 procent. Så långt vill inte jättarna Kina och Indien gå.

Skräckpropaganda

Inför mötet har forskarvärlden skakats av det som klimatskeptiker kallar "climategate", läckta mejl från ett brittiskt universitet som påstås visa att vetenskapsmännen där bedrivit skräckpropaganda. Forskarna slår ifrån sig och på torsdagen sade den ledande tyske klimatforskaren Joachim Schellnhuber att han önskar att det var sant. Att det stämde att de har fel.

Det skulle verkligen glädja mig om det visar sig att vi inte har förstått systemet så väl som vi tror och att vi kanske kan få andrum i 20-30 år medan den globala uppvärmningen saktar ner eller till och med avstannar, sade fysikprofessorn som är rådgivare till EU och förbundskansler Angela Merkel.