Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare löser narkolepsigåta

Annons

Forskare har hittat en förklaring till varför vissa drabbades av narkolepsi av svininfluensavaccinet. Vaccinet lurade immunförsvaret att attackera de celler i hjärnan som ser till att vi håller oss vakna.

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som beror på förlust av de celler som styr hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Cellerna producerar ett protein, hypokretin, som styr regleringen.

Nu har forskare vid Stanford School of Medicine i USA upptäckt att vissa människor har immunceller, T-celler, som kan aktiveras av hypokretin.

De har även sett en tydlig koppling till det vaccin som användes i samband med vaccineringen mot den pandemiska influensan 2009. Det innehöll en liten region av ett protein som påminner om de delar av hypokretin som sätter fart på immunförsvaret.

Forskarna tror därför att narkolepsi är en autoimmun sjukdom, det vill säga att det är det egna immunförsvaret som orsakar den, ungefär som diabetes. De tror också att vaccinet lurade kroppen hos dem som drabbades, så att immunförsvaret började bilda celler som inte kunde se skillnad på hypokretin och de delar av influensaviruset som det var tänkt att reagera mot. Följden blev att de celler i hjärnan som producerar hypokretin attackerades och dödades.

Vi har länge trott att autoimmuna sjukdomar inte drabbar hjärnan, men det stämmer uppenbarligen inte, säger Emmanuel Mignot vid Stanford.

Varför just det vaccin som användes i Sverige orsakade fler narkolepsifall jämfört med andra, vet inte forskarna. Men de tror att Pandemrix orsakade en kraftigare immunreaktion.

Mer läsning

Annons