Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare förutspår Facebooks fall

Annons

Facebook är som en smittsam epidemi som når en topp innan den klingar av. Det anser två forskare i USA som spår att det sociala nätverket kommer att ha förlorat 80 procent av sina användare fram till 2017.

Två doktorander i ingenjörsvetenskap vid universitetet Princeton har med hjälp av Google analyserat användaraktivitet på sociala nätverk. De kom fram till att aktiviteten på Facebook har minskat sedan 2012. Kommande år väntas nergången gå snabbt.

Forskarna presenterar sina rön i en vetenskaplig nätpublikation, men vill inte kommentera förrän studien har genomgått granskning och publicerats officiellt.

Annakarin Nyberg, doktor i informatik vid Umeå universitet och som forskat kring olika internetfenomen, höjer ett frågetecken för studien.

Det är svårt att bedöma vad som ligger bakom siffrorna och vad som menas med användaraktivitet, säger hon till TT.

Annakarin Nyberg ser att flera yngre väljer att lämna Facebook samtidigt som en äldre generation ansluter.

Och de yngre är kanske mera aktiva och skapar mer aktivitet. Jag möter många studenter som säger att det skapat irritation när man nu via olika förändringar kan se vilken koll som Facebook faktiskt har på användarna. Sedan är det väl så att när mamma och pappa tar rygg - då rör man sig vidare.

TT: Vad kan utmana i framtiden?

Det är omöjligt att säga, det går så snabbt men det som går att säga är att vi kommer fortsätta att vilja vara sociala sedan i vilken typ av program det blir är svårt att säga.

Mer läsning

Annons